Саймън Грийн

Саймън Грийн

Саймън Грийн е британски писател на бестселъри в жанра фентъзи и научна фантастика.

Саймън Ричард Грийн е роден на 25 август 1955 г. в Брадфорд на Авон, Уилтшър, Англия.

Завършва през 1976 г. университета на Гринуич (Thames Polytechnic) с бакалавърска степен по история и хуманитарни науки. През 1978 г. получава магистърска степен по съвременен английски език и американска литература от университета на Лестър.

Започва да пише още като студент през 1973 г. През следващите години пише разкази за различни списания, но пазарът на тези произведения се срива в средата на 80-те години. В следващите години Грийн е безработен и започва да пише романи в жанра научан фантастика и фентъзи. Предлага ги на различни издатели, но получава многократни откази.

През 1988 г., след като три години и половина е бил безработен, постъпва на работа като помощник продавач в книжарница „Билбо“. Само две седмици след началото той получава първото предложение за произведенията си. През тази година продава общо седем от произведенията си, а през следващата още две. През 1989 г. му е възложено да направи романизация на успешния филм с участието на Кевин Костнър „Робин Худ: Принцът на крадците“.

През 1992 – 1993 г. е публикувана кратката, но много известна, фантастична серия „Светът на мъглите“. В нея низвергнатите, но свободолюбиви герои се борят на живот и смърт с Империята на единното човечество, разпростряла господството си върху цялата Галактика.

Следва космическата сага „Deathstalker“, епос, който по размах и мащаб съперничи на „Междузвездни войни“. Серията е преработена за преиздаването ѝ през 2002 г. и е допълнена със серията „Deathstalker Legacy“.

В последната му серия „Откриватели на духове“ института „Карнаки“ разследва случаи на ужасяващи мистериозни събития.

Като автор той се отличава със специфичния си стил, който създава текст, лек и приятен за четене, но и наситен както със събития, така и с идеи. Грийн обича да смесва и трите основни направления във фантастичния жанр – фентъзи, научна фантастика и хорър. Някои от сериите му се преплитат помежду си.

Освен фентъзи и фантастика, Грийн също пише сценарии (Judas Ghost) и самият той е актьор, и то в адаптации на Уилям Шекспир.

Той е член на Британското фентъзи общество и е редовен гост на фестивала „Фентъзи Кон“.

Саймън Грийн живее в Брадфорд-Авон.Шадоус Фол
ТОП

Шадоус Фол

19.00 лв.Без данък: 17.43 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.