Саркис Саркисян

Саркис Саркисян

Проф. д-р на философските науки Саркис Саркисян е роден в гр. Русе през 1932 г. в семейството на арменски изгнаници. Завършил е специалност “Философия” /и втора специалност “История”/ в Софийския университет “Св. Климент Охридски” през 1957 г. Научната си кариера започва през октомври 1960 г. като асистент в Техническия университет. През 1977 г. е избран за професор по философия в Техническия университет, където работи до 1992 г.Бил е избиран за ръководител на катедра, Директор на Център и Зам.-ректор /три мандата/. Той е инициатор и създател на специалност “Арменска филология” и сектор “Арменистика” към Софийския университет през 1995 г., където и досега преподава “История на Армения”, “Арменска цивилизация” и “Странознание”. През 1996 г. постъпва на работа в Славянския университет, където работи като Главен секретар и Зам.-ректор до 10 март 1999 г. През същата година е назначен за директор на Центъра за обучение на студенти и специализанти на Великотърновския университет в София. Избран е за академик на Международната академия по философия през 1994 г.

Автор е на над 300 научни публикации, 20 монографии, 10 учебници и много научни публикации на арменски, английски, немски, руски, полски, украински, унгарски и чешки езици.

Бил е дългогодишен член на редколегията на сп. “Философия” /1974-1990/, на Годишника по философия на Министерството на образованието и науката /1983-1989/. Участвал е в редица световни и международни форуми в Москва, Берлин, Киев, Будапеща, Прага, Дрезден, Ереван, Илменау, Хавана, Букурещ, Братислава, Варшава, Мюнхен, Хелзинки и др. Бил е на специализация в Киев, Ереван, Хелзинки и Мюнхен.

Бил е научен секретар на специализиран съвет на ВАК /1978-1990/.

Работи в областта на спецификата и функциите на философското знание и по-специално по проблемите на философията и методологията на науката. През последните десет години работи активно и по проблемите на арменистиката.


Арменската цивилизация
-20%
ТОП

Арменската цивилизация

16.00 лв. 20.00 лв. Без данък: 14.68 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.