Сам Харис

Сам Харис

Самюел Бенджамин Харис (роден на 9 април 1967 г.) е американски писател, философ и невролог. Първата му книга "Краят на вярата" (2004) е критика на организираната религия. В "Моралният пейзаж" (2010 г.) Харис твърди, че науката може да помогне за решаването на моралните проблеми и да подпомогне човешкото благосъстояние. През 2011 г. публикува есе във формата на кратка книга "Свободна воля през 2012 г., събуждане: Ръководство за духовност без религия", а през 2014 г. заедно с британския активист Мааджид Науаз пишат заедно "Ислямът и бъдещето на толерантността: диалог".

Харис е критик на религията и застъпник на свободата тя да се критикува. Харис е и проповедник на практиките за светска медитация, приети от будизма (особено Випасана). Той посвещава две години от живота си в мълчалива практика в Индия. Хвали някои от индуистките практики, за тях казва, че съдържат емпирични прозрения за естеството на съзнанието, които не зависят от вярата. Той е съосновател и главен изпълнителен директор на Project Reason - организация с нестопанска цел, която популяризира науката и секуларизма. Той се смята за член на "Четирите конници на новия атеизъм", заедно с Ричард Докинс, Даниел Денет и Кристофър Хитчинс.

Автор е на няколко бестселъра и на редица статии в различни престижни медии, Сам Харис се е утвърдил като един от най-дръзките млади умове на рационалното мислене. Работата му е обсъждана и публикувана в „Нюзуик“, „Тайм“, „Сайънтифик Американ“, „Нейчър“, „Ролинг Стоун“, „Ню Йорк Таймс“, „Бостън Глоуб“, „Атлантик“ и много други. Харис е съосновател и изпълнителен директор на фондация „Разум“, чиято цел е да разпространява научното знание и светските ценности в обществото. Завършил е философия в университета „Станфорд“ и има докторска степен по невронаука от Калифорнийския университет.Моралният пейзаж
ТОП

Моралният пейзаж

18.00 лв.Без данък: 15.00 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Чуй гласа на природата с новите музикални книги от Изток-Запад!

12/07/2019

Искате ли да се разходите в джунглата? Да чуете как реве ягуарът, да послушате песента на райскат..

Включи се в лятната ни игра и спечели чудна награда!

26/06/2019

Препоръчай книга, издадена от „Изток-Запад“, която би избрал за почивката си, и можеш да спечелиш ваучер на с..

На един клик от книгите!

14/06/2019

Бърз, удобен, функционален - това е новият сайт на издателство „Изток-Запад“. Създадохме го с любовта и о..

Вашите топ 10 на Пролетния базар на книгата

03/06/2019

Скъпи приятели,благодарение на вас отново имахме един чудесен панаир на книгата, където вашия ентусиазъм ни зап..