Рут Прауър Джабвала

Рут Прауър Джабвала

Рут Прауър Джабвала (1927–2013) е немска писателка, романист и сценарист. Интересното е, че кариерата на Джабвала като сценарист е не по-малко впечатляваща от кариерата й като писател: тя е носител и на две награди „Оскар”, а сред филмите, по чиито сюжети е работила, са хвалебствено приетите от критиката „Джеферсън в Париж”, „Остатъците от деня”, „Имението Хауърдс Енд“, „Стая с изглед” и „Да устоиш на Пикасо”.

След като се мести в Индия през 1951 г., тя се жени за Сайръс С. Х. Джабвала, архитект на Индия-Парси. Двойката живее в Ню Делхи и има три дъщери. След това Джабвала започва да пише и не след дълго издава първия си роман и приказки с индийска тематика. Написала е дузина романи, 23 сценария и осем сборника с разкази. През 1998 г. започва съвместна работа с продуценската компания "Merchant Ivory Productions", съставена от режисьора Джеймс Айвъри и продуцента Исмаил Мърчант. Тя е единствения човек, спечелил едновременно наградите "Букър" и "Оскар".


Зной и прах
ТОП

11.90 лв.Без данък: 10.92 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.