Роузмари Съливан

Роузмари Съливан

Биографът и поет Розмари Съливан (1947) е професор в Университета в Торонто.

Съливан е родена в малкия град Валоис, който се намира малко извън Монреал, Квебек (Канада). След като завършва гимназия "Свети Тома", тя посещава университета "Макгил" и получава бакалавърска степен през 1968 г. В същата година се омъжва, но продължава обучението си в Кънектикът, където получава магистърска степен през 1969 г. Образованието си завършва с докторска степен в университета в Съсек с изследване върху поезията на Теодор Рьотке през 1972 г.

След завършване на средното си образование, Съливан се премества във Франция, за да преподава в университета в Дижон, а по-късно в университета в Бордо. До 1978 се мести от град в град и преподава в различни френски висши учебни заведения. През 1978 г. Съливан решава да се посвети на писането, докато продължава да преподава в университета в Торонто.

Тя пише "мъдро, разумно и добре". Първата й колекция с поезия "The Space a Name Makes" получава наградата "Джералд Лампърт" за най-добра първа книга за поезия, публикувана в Канада през 1968 г. През 1987 г. Съливан започва да пише биография на Елизабет Смарт, озаглавена "By Heart".

Не след дълго разбира, че е пристрастена към биографиите, а през 1995 г. скоро след това издава първата си биографична книга посветена на друга канадска писателка Гуендлин Макиън. Тя печели многобройни награди, включително най-престижната награда за роман на Канада, наградата за автор на Канадската асоциация на авторите, медала на президента от университета в Колумбия.

Освен с кариерата си в писането, Съливан работи и с "Амнести Интернешънъл" от 1979 г. насам, а през 1980 г. създава конгрес за подпомагане на "Амнести интернешънъл". Съливан е пътува из целия свят, включително Русия, Чехословакия, Куба, Чили и Никарагуа.

Съливан е назначен за офицер от Ордена на Канада през 2012 г. През 2015 г. тя печели наградата и за „Дъщерята на Сталин: биографията на Светлана Алилуева”.Дъщерята на Сталин
ТОП

Дъщерята на Сталин

25.00 лв.Без данък: 20.83 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Чуй гласа на природата с новите музикални книги от Изток-Запад!

12/07/2019

Искате ли да се разходите в джунглата? Да чуете как реве ягуарът, да послушате песента на райскат..

Включи се в лятната ни игра и спечели чудна награда!

26/06/2019

Препоръчай книга, издадена от „Изток-Запад“, която би избрал за почивката си, и можеш да спечелиш ваучер на с..

На един клик от книгите!

14/06/2019

Бърз, удобен, функционален - това е новият сайт на издателство „Изток-Запад“. Създадохме го с любовта и о..

Вашите топ 10 на Пролетния базар на книгата

03/06/2019

Скъпи приятели,благодарение на вас отново имахме един чудесен панаир на книгата, където вашия ентусиазъм ни зап..