Роберто Асаджоли

Роберто Асаджоли

Роберто Асаджоли (18881974) е италиански психиатър и пионер в областта на хуманистичната и трансперсоналната психология. Асаджоли основава психологическото движение, известно като "Психосинтеза", което все още се развива днес от терапевти и психолози, които практикуват психологическите методи и техники, които Асаджоли развива. Работата му, изложена в две книги и много монографии, публикувани като брошури, подчертава възможността за постепенна интеграция или синтез на личността.

Асаджоли не обича да обсъжда личния си живот, тъй като предпочита да бъде запомнен с научната си работа.

Роден на 27 февруари 1888 г. във Венеция, Италия и е от еврейски произход от средната класа. Роден е под името Роберто Марко Грего, но биологичният му баща умира, когато Асаджоли е едва на две години, а майка му се омъжва повторно за Алесандро Емануеле Асаджоли скоро след това. Още от ранна възраст Роберто е изложен на много творчески обекти, като изкуство и музика, за които се вярвало, че са вдъхновили работата му в психосинтеза. На 18-годишна възраст той вече знае осем различни езика, а именно италиански (родния му език), английски, френски, руски, гръцки, латински, немски и санскрит. На тази възраст той също започва да пътува, главно в Русия, където научава за социалните системи и политика.

През 1922 г. се омъжва за млада жена на име Нела Чипети и има един син, Иларио Асаджоли.

През 1940 г. е арестуван и лишен от свобода от фашисткото правителство на Бенито Мусолини, обвинен в "молитва за мир и приканване на други да се присъединят към него, заедно с други международни престъпления". Той е бил поставен в една отделна килия в затвора "Реджина Коли" в продължение на 27 нощи, след което е освободен. По време на Втората световна война фермата на семейството му във Флоренция е разрушена и той и семейството му се укриват в Катенейските Алпи (в провинция Арецо) и в долината на Горен Тибър. Синът му умира на 28-годишна възраст от белодробно заболяване, което е предизвикано от тежък стрес от суровите условия на живота по време на войната. След края на войната Роберто Асаджоли се завръща на работа и започва своето наследство, известно като Психосинтеза.

Годините след войната са относително спокойни и през това време той основава различни фондации, посветени на психосинтеза в Европа и Северна Америка. Асаджоли живее дълъг и проспериращ живот и има щастлив четиридесетгодишен брак.

Умира на 86-годишна възраст на 23 август 1974 г.


Психосинтеза
ТОП

Психосинтеза

14.00 лв.Без данък: 12.84 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.