Роберт Щилмарк

Роберт Щилмарк

Роберт Александрович Щилмарк (1909–1985) е руски писател, който е най-известен със своя приключенски роман „Наследникът от Калкута“, написан по време на заточението му в комунистически концлагер за строителство на задполярната железопътна линия Салехард – Игарка – Норилск.

Роберт Щилмарк е роден на 3 април 1909 г. в Москва, в семейство със шведско-немски корени.

През 1929 г. завършва висше образование и започва работа като референт и завеждащ отдела за скандинавските страни и редактор на отдела по печат във Всесъюзното дружество за културни връзки с чужбина. Младият Щилмарк има добра памет и дълбоко въображение на учен и писател. Пише стихове, рисува, свири на пиано. Владее отлично немски, датски, норвежки, шведски и холандски. Впоследствие става журналист в „Известия“ и ТАСС, работи като редактор в списанията „Чужда литература“ и „Млада гвардия“. В литературата дебютира в края на 20-те години на ХХ век, издавайки стихосбирката „Кинжал“, а през 1932 г. публикува сборник с очерци „Пресъхването на морето“.

От 1937 г. е научен сътрудник и преподавател в катедрата по чужди езици на Военната академия – Москва. През 1941 г. заминава като доброволец на фронта и воюва на Ленинградския фронт като помощник командир на разузнавателна рота. Ранен е тежко и през 1942 г. е изпратен в Ташкент, където става преподавател по топография в Ташкентското пехотно училище. Работата му е оценена и след като през 1943 г. завършва Военно-топографското училище в Ленинград, започва работа в Генералния щаб като преподавател по военна топография.

Военната му кариера приключва неочаквано. На 5 април 1945 г. е арестуван и за „клеветнически изказвания за съветската действителност“ е осъден на 10 години лишаване от свобода. След пет години прекарани в съветските затвори, Щилмарк е изпратен в Сибир. Първоначално в Игарка, а впоследствие на строеж № 503 „Мъртвия път“, където участва в строителството на задполярната железопътна линия Салехард – Игарка – Норилск.

През 1953 г. след смъртта на Й. В. Сталин, строеж №503 е закрит и Роберт Щилмарк е преместен първо в Енисейск, а след това в Маклаково и Ново Маклаково. През 1955 г. Щилмарк е реабилитиран напълно и заедно със семейството си се завръща в Москва.

След освобождаването си Роберт Щилмарк продължава да пише, става член на Съюза на писателите на СССР (1965 г.), пътешества из страната и изучава руската църковна история и архитектура.

Умира на 30 септември 1985 г.Наследникът от Калкута
Наследникът от Калкута-foto2
Наследникът от Калкута-foto3
Наследникът от Калкута-foto4
-20%
ТОП

Наследникът от Калкута

23.20 лв. 29.00 лв. Без данък: 21.29 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.