Робер дьо Борон

Робер дьо Борон, авторът на Роман за Граала, е родом от буергундското селце Борон, Източна Франция. Пише творбата си между 1180 г. и 1199 г., при всички случаи след Кретиеновия Разказ за Граала.

Предполага се, че е бил на служба при Гутие де Монбелиар, който през 1202 г. заминава за четвъртия кръстоносен поход и умира в Светите земи през 1212 г.

В началото на XІІІ век създава първата художествена проза на френски език – „Роман за Граала“. Той се състои от две части – „Йосиф“ и „Мерлин“, към които негов анонимен последовател е добавил по-късно трета част – „Персевал“.

Предисторията на Граала се появява за пръв път в романа на Кретиен дьо Троа „Персевал или разказ за Граала“ описващ легенди за последните дни на Иисус Христос. След разпъването на кръста Йосиф от Ариматея пренася Граала в Бретан. Робер дьо Борон свързва тази легенда с легендата за крал Артур, магьосникът Мерлин и съдбата на Авалон. Християнската символика на Граала позволява да обединят в едно отделните разкази.Роман за Граала
-20%
ТОП

Роман за Граала

15.20 лв. 19.00 лв. Без данък: 13.94 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.