Робърт Шей

Робърт Шей

Американският писател и журналист Робърт Шей (1933–1994) става известен главно като съавтор на Робърт А. Уилсън в създаването на култовата фантастична трилогия „Илюминатус!“. Тя жъне успехи и като поредица от пиеси, поставяни на сцената на Британския национален театър и на други места по света, печели престижни награди и служи като основа на популярни игри. Голямата страст на Шей обаче са историческите романи, чиито вълнуващи сюжети отвеждат читателя в Япония от епохата на самураите („Шике“, 1981), в средновековна Франция на катарите и трубадурите („Всичко е светлина“, 1986) и във времената на Кръстоносните походи (двата тома на „Сарацинът“, 1989).

Шей завършва колеж в Манхатън и университета "Рутгърс" и работи като редактор на списания в Ню Йорк и Лос Анджелис. През 60-те той е радактор в култовото списание "Плейбой" (Playboy), където среща Робърт А. Уилсън, с когото си сътрудничи в създаването на „Илюминатус!“. След публикуването и успеха на трилогията Боб оставя журналистическата дейност и се посвещава на писането.

Робърт Шей умира от рак на дебелото черво на 10 март 1994 г. на 61-годишна възраст.


Шаман
-20%
ТОП

Шаман

18.32 лв. 22.90 лв. Без данък: 16.81 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.