Робърт Блай

Робърт Блай

Робърт Блай (роден на 23 декември 1926 г.) е американски поет, есеист, активист и лидер на движението на миотопичните мъже. Най-успешната му книга до момента е "Да бъдеш мъж" (1990), ключов текст на движението на миотопичните мъже, което прекарва 62 седмици в списъка на най-големите бестеселъри в САЩ. Той печели наградата Национална книга за поезия през 1968 г. за книгата си "Светлината около тялото".

Блай е роден в Минесота, в семейство на Джейкъб и Алис Блай, които са от норвежки произход. След дипломирането си от гимназията през 1944 г., той се включва в американския флот, където служи две години. След една година в колежа "Свети Олаф" в Минесота, той се премества в Харвардския университет и се присъединява към по-късно известната група автори, които са били студенти по онова време, включително Доналд Хол, Уил Морган, Адриен Рич, Кенет Кох, Франк О'Хара, Джон Ашбъри, Харолд Бродки, Джордж Плимптън и Джон Хоукс. Завършва през 1950 г. и прекарва следващите няколко години в Ню Йорк.

През 1954 г., Блай става част от семинар за писатели в университета в Айова, завършва магистърска степен по изобразително изкуство. През 1956 г. получава Фулбрайт стипендия за да пътува до Норвегия и превежда норвежката поезия на английски език. Там той открива не само свои роднини и семейни корени, но се и запознава с работата на редица големи поети, чиито творби не са популярни в Съединените щати, между които тези на Пабло Неруда, Сезар Валехо, Антонио Мачадо, Гунар Екелоф, Георг Тракл, Руми, Хафез, Кабир, Мирабай и Хари Мартинсън. След това Блай решава да създаде литературно списание за превод на поезия в САЩ. В следващите три десетилетия той представя много от тези поети на писателите от своето поколение. Публикува и есета на американски поети.

По това време Блай живее във ферма в Минесота, заедно със съпругата и децата си. Първият му брак е с наградената в областта на късия разказ писателка Карол Блай. Те имат четири деца, но се развеждат през 1979 г. През 1980 г. Блай се жени повторно.


Да бъдеш мъж днес
-20%
ТОП

Да бъдеш мъж днес

9.60 лв. 12.00 лв. Без данък: 8.81 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.