Робърт Блай

Робърт Блай

Робърт Блай (роден на 23 декември 1926 г.) е американски поет, есеист, активист и лидер на движението на миотопичните мъже. Най-успешната му книга до момента е "Да бъдеш мъж" (1990), ключов текст на движението на миотопичните мъже, което прекарва 62 седмици в списъка на най-големите бестеселъри в САЩ. Той печели наградата Национална книга за поезия през 1968 г. за книгата си "Светлината около тялото".

Блай е роден в Минесота, в семейство на Джейкъб и Алис Блай, които са от норвежки произход. След дипломирането си от гимназията през 1944 г., той се включва в американския флот, където служи две години. След една година в колежа "Свети Олаф" в Минесота, той се премества в Харвардския университет и се присъединява към по-късно известната група автори, които са били студенти по онова време, включително Доналд Хол, Уил Морган, Адриен Рич, Кенет Кох, Франк О'Хара, Джон Ашбъри, Харолд Бродки, Джордж Плимптън и Джон Хоукс. Завършва през 1950 г. и прекарва следващите няколко години в Ню Йорк.

През 1954 г., Блай става част от семинар за писатели в университета в Айова, завършва магистърска степен по изобразително изкуство. През 1956 г. получава Фулбрайт стипендия за да пътува до Норвегия и превежда норвежката поезия на английски език. Там той открива не само свои роднини и семейни корени, но се и запознава с работата на редица големи поети, чиито творби не са популярни в Съединените щати, между които тези на Пабло Неруда, Сезар Валехо, Антонио Мачадо, Гунар Екелоф, Георг Тракл, Руми, Хафез, Кабир, Мирабай и Хари Мартинсън. След това Блай решава да създаде литературно списание за превод на поезия в САЩ. В следващите три десетилетия той представя много от тези поети на писателите от своето поколение. Публикува и есета на американски поети.

По това време Блай живее във ферма в Минесота, заедно със съпругата и децата си. Първият му брак е с наградената в областта на късия разказ писателка Карол Блай. Те имат четири деца, но се развеждат през 1979 г. През 1980 г. Блай се жени повторно.


Да бъдеш мъж днес
ТОП

Да бъдеш мъж днес

12.00 лв.Без данък: 11.01 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.