Ричард Уайзман

Ричард Уайзман

Ричард Дж. Уайзман (роден през 1966 г.) е професор по психология в университета в Хартфордшър, Великобритания. Той е написал няколко бестселъра за популярна психология, преведени на над 30 езика. Той дава ключови съвети на различни институции като Кралското дружество, Швейцарския икономически форум, Гугъл и Амазон. Член е и на Комитета за скептични изследвания и патрон на Британската хуманистична асоциация.

Ричард Уайзман е роден и израснал в Лутън в семейството на шивачка и инженер. Той започва още като тийнейджър да се слива с тълпите в Ковън Гардън и да продава фокусите си.

"Подобно на повечето магьосници, открих магията много млад. Както когато отвориш книга, когато си в библиотека и си казваш: "това е точно за мен". Това се случи с мен, когато бях на осем."

- Ричард Уизман, Интервю Скотсмънт

На 18 години той продължава да е уличен артист, преди да замине за университетския колеж в Лондон за да учи психология, отчасти защото се намира много близо до родното му място. През годините си като уличен артист той се учи как да се адаптира лесно, а по-късно се мести в Единбург, където става доктор по психология.

В ранните си години в университета в Хартфордшър, Уайзман си партнира със Саймън Син в предаването на "Би Би Си" посветено на научните теории за лъжата, което участва и в Националната научна седмица. От самото начало двамата работят добре заедно и по идея на Син в крайна сметка създават шоу, наречено "Театър на науката". Шоуто има за цел да достави науката на аудиторията по забавен начин. Вдъхновен от шоуто, Уайзман пише книга "Факторът късмет", насърчаван от Син, който по-късно го представя на своя агент и така Уайзман бележи първия си писателски успех.

Към настоящия момент Уайзман е професор по "публична психология" в университета на Хартфордшър, като разделя времето си между Лондон и Единбург.

Той е скептик, който не вярва в екстрасенски умения и който като бивш магьосник е изумен, че хората плащат луди пари за сеанси в затъмнени стаи, където се случват всякакви измами.


59 секунди: помисли малко, промени много
ТОП

59 секунди: помисли малко, промени много

16.00 лв.Без данък: 14.68 лв.

Паранормалното
ТОП

Паранормалното

17.00 лв.Без данък: 15.60 лв.

Факторът Късмет
ТОП

Факторът Късмет

11.00 лв.Без данък: 10.09 лв.

Показани 1 от 3 | 3 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.