Ричард Х. Талер, Кас Р. Сънстейн

Ричард Х. Талер, Кас Р. Сънстейн

Ричард Х. Талер (роден на 12 септември 1945 г.) е американски икономист и професор по поведенчески науки и икономика в университета в Чикаго.

Той вероятно е най-известен като теоретик по поведенческо финансиране, както и със сътрудничеството си с Даниел Канеман и други учени, съдействали за понататъшното обособяване и определяне на тази научна дисциплина.

Талер е написал редица книги на тема "поведенчески финанси", включително "Квази-рационалната икономика" и "Проклятието на победителя", като последната съдържа много от статиите му за списание "Аномалии", ревизирани и адаптирани за по-широка аудитория.

Неговият лайтмотив е, че пазарните подходи са непълни: "Конвенционалната икономика предполага, че хората са много рационални, суперрационални и неемоционални, че могат да изчисляват като компютър и нямат проблеми със самоконтрола". Ето защо систематично ревизира конвенционалните и остарели икономически разбирания. Поведенческата икономика хвърля светлина именно върху липсата на рационалност и самоконтрол, които в крайна сметка имат изключително влияние върху икономиката и пазарите.

Талер е съавтор, заедно с Кас Р. Сънстейн на бестселъра "Побутване". Книгата се занимава с това как публичните и частните организации могат да помогнат на хората да правят по-добър избор в ежедневието си. Талер и колегата му създават термина "архитект на избора". За тази теория през 2017 година получават нобелова награда по икономика.Кас Р. Сънстейн (роден на 21 септември 1954 г.) е американски юридически учен, специалист в сферата на конституционното право, административното право, екологичното право и икономиката на правото и поведението, който е бил администратор на бюрото за информация и регулаторни въпроси на Белия дом в администрацията на Обама от 2009 до 2012 г. От 27 години Сънстейн преподава в Юридическия факултет на университета в Чикаго. Той също е професор в университета "Робърт Уолсли" в Харвардското училище по право.

Изследванията на юридическите публикации между 2009 и 2014 г. сочат, че Сънстейн е най-често цитираният американски юридически учен с широк обхват, следван от Епвин Чемерински и Ричард Епштайн.

Сънстейн е роден на 21 септември 1954 г. в Уабан, Масачузетс. Завършва през 1972 г. в Мидълсекс и през 1975 г. получава бакалавърска степен от Харвардския колеж, където е бил член на отбора по скуош. През 1978 г. Сънстейн получава почетна награда от Харвардското юридическо училище, където е изпълнителен редактор на "Харвардския закон за гражданските права и граждански свободи" и част от печелившия отбор на престижно юридическо състезание.


Побутване
-20%
ТОП

14.40 лв. 18.00 лв. Без данък: 13.21 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.