Ричард Ърдоус

Ричард Ърдоус

Ричард Ърдоус (1912–2008) е художник, фотограф, илюстратор и автор. Той се описва като "по равно австрийски, унгарски и немски гражданин, както и по равно католик, протестант и евреин ..."

Ърдоус е роден във Франкфурт на 7 юли 1912 г. Бил е студент в Берлинската академия на изкуствата през 1933 г., когато Адолф Хитлер идва на власт. Участва в малък таен вестник, където публикува и разпространява политически карикатури против Хитлер, които привличат вниманието на нацисткия режим. Така бяга от Германия с цена на главата си. Във Виена продължава обучението си в училище за приложни изкуства, днешния университет за приложни изкуства във Виена. Започва да пише и илюстрира детски книги и работи като карикатурист за "Ден" (Tag) и "Час" (Stunde) - антинацистки вестници. През 1938 г. повторно бяга, първо в Париж, където учи в Академия де ла Гранд Шомьер, а след това в Лондон, преди да отпътува за Съединените щати.

Установява се в Ню Йорк. Там се радва на дълга кариера на популярен художник, известен със своите много детайлни, причудливи рисунки. Създава илюстрации за списания като "Форчън", "Пейджънт", "Гурме", "Харпърс базар", "Ню Йорк Таймс", "Тайм", "Нешънъл Джиографик" и други. Ърдоус илюстрира и много детски книги.

Задача от сп. "Лайф" през 1967 г. го изпраща в индианския резерват "Пайн-Ридж"(Pine Ridge), което бележи началото на работата, с която става най-известен. Ърдоус е очарован от местната американска култура, възмутен от условията в резервата и дълбоко развълнуван от движението за граждански права на индианците, което по това време бушува там. Той започва да пише истории, колекции от разкази и митове на местните американци. Апартаментът на Ърдоус в Ню Йорк става център на Американското индианско движение (AИМ) в началото на 70-те години, а той самия се включва в правната защита на няколко членове на AИМ. През 1975 г. се мести в Санта Фе, Ню Мексико, където продължава да пише и остава активен в движението за граждански права на местните американци.Митове и легенди на северноамериканските индианци
ТОП

29.00 лв.Без данък: 26.61 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.