Чернобил – една неразказана история

Споменът за аварията в Чернобилската електроцентрала е призрак, който дълго ще живее в колективната памет не само на гражданите от бившия комунистически блок, но и на целия свят. Макар и позаглъхнали, последиците от едно от най-големите индустриални бедствия на века все още отекват из различни части на Европа. 

По повод 34-тата годишнина от онзи съдбовен ден за пръв път на български се появява толкова пълна и всеобхватна история на аварията. „Полунощ в Чернобил“ на американския журналист Адам Хигинботам е многокомпонентно изследване, което представя в детайли не само събитията от 1986 г., но и тяхната предистория – създаването на град Припят, строежа на електроцентралата, технологията, която стои в основата на ядрената енергетика и реакторите тип РБМК. Хигинботам успява да развенчае много от митовете около трагедията и да отговори на всички онези въпроси, които любопитният читател би си задал: защо и как се случи аварията в Чернобил, можеше ли да бъде предотвратена и как беше представена тя на обществото.

Хигинботам ни запознава с една изключително сложна и трудна тематика по достъпен и интригуващ начин. Авторът „превежда“ на разбираем език процесите, които стоят зад т.нар. авария в Чернобилската атомна електроцентрала, станала вече част и от световната попкултура, благодарение на сериала „Чернобил“ на HBO. Текстът е допълнен от речник на по-важните термини и огромен справочен апарат за тези, които искат да се задълбочат в темата. 

Не мислете, че разгръщайки страниците на „Полунощ в Чернобил“ ще откриете една скучна документална книга. Благодарение на множеството лични разговори на автора с участници в събитията и задълбоченото му проучване на първични извори, Хигинботам е създал един затрогващ разказ за личните измерения на една колективна трагедия. Фактите са изложени внимателно и подробно, но са илюстрирани с конкретни човешки съдби, което придава на текста почти повествователно звучене. Ще научим историята на лейтенант Александър Логачов, на оператора Топтунов, на заместник-главния инженер Дятлов, на директора Бруханов, на пожарникарите Телятников и Хмел, на архитектката Проценко, на безбройните ликвидатори.

„Полунощ в Чернобил“ ще бъде любопитно четиво за всеки, който иска да научи повече за голямата трагедия, чиито последствия достигнаха и до нас, в България. Това е пълната история на чернобилската авария и нейните герои.

Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Полунощ в Чернобил
-20%
ТОП

Полунощ в Чернобил

23.20 лв. 29.00 лв. Без данък: 21.29 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.