Омраам Микаел Айванов

Омраам Микаел Айванов

Михаил Димитров Иванов (1900–1986), нарекъл се по-късно Омраам Микаел Айванхов е български окултист и астролог, смятан от последователите си за духовен учител, философ и педагог. Основава френското отделение на Всемирното бяло братство. Учението на Айванхов е силно повлияно от Петър Дънов и следва рамката на езотеричното християнство. Книгите на Омраам Микаел Айванхов са преведени на повече от двадесет езика.

Роден е през 1900 г. в битолското село Сърбци. След Балканските войни семейството му се преселва във Варна, където по-късно 17-годишният Иванов се запознава с Петър Дънов в основаното от него училище на Бялото Братство. През 1937 г. Дънов му поръчва да основе клон на Бялото братство във Франция. През следващите 49 години, до смъртта си, той разпространява учението на Всемирното Бяло Братство, изнасяйки повече от 5000 лекции.

Развива окултна дейност не само във Франция, но и в Швейцария, Канада, САЩ, Великобритания и Скандинавските страни. Лекциите му са издадени и под формата на книги.

След Втората световна война е осъден на затвор по обвинение в сътрудничество на Гестапо по време на войната. Източници от езотеричните среди твърдят, че през 1960 е реабилитиран от Апелативния съд на Екс-ан-Прованс, като са му поднесени писмено официални извинения.

През 1947 г. Иванов регистрира във Франция асоциация „Изгрев“, в Севър, което първо бива наречено „Божествено училище“, а после преимевувано на Всемирно бяло братство. През 1953 г., в околностите на Фрежус, Иванов създава информационен център на Всемирното бяло братство, която продължава да функционира и след неговата смърт.

През 1981 г. посещава България по покана на Комитета за култура, оглавяван от Людмила Живкова, за тържествата по случай 1300-годишнината на Българската държава.

През 1937, когато пристига във Франция, Айванхов претендира, че е наследник на Дънов, на богомилите, че притежава тайно свещено знание от тибетски учител и че притежава знания, „които се съдържат в книги, които се съхраняват само в четири библиотеки на света“ и че идва новата епоха, в която ще управлява шестата раса. Теорията за Шестата раса в системата на Айванхов е наследена от духовния му учител Петър Дънов.


За да станем жива книга. Автобиографични елементи. Том 1
ТОП

20.00 лв.Без данък: 18.35 лв.

Плодовете на дървото на живота (кабалистичната традиция)
ТОП

18.00 лв.Без данък: 16.51 лв.

Показани 1 от 2 | 2 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.