Оливър Сакс

Оливър Сакс

Оливър Уолф Сакс (1933–2015) е британски невролог, натуралист, историк на науката и писател. Роден и образован предимно във Великобритания, той прекарва кариерата си в Съединените щати. Смята, че мозъкът е "най-невероятното нещо във Вселената". Най-известен е със своите бестселъри за случаи, свързани както с неговите пациенти, така и със собствените му разстройства и необичайни преживявания, като някои от книгите му са адаптирани за пиесите на големи драматурзи, за игрални филми, анимационни късометражни филми и музикални произведения в класическия жанр.

След като получава медицинската си степен от "Кейънс Колидж", Оксфорд, през 1960 г., той е интерниран в болница в Мидълсекс (част от университетския колеж в Лондон), преди да се премести в САЩ., където е започва работа в болница в Сан Франциско.

През 1965 г. се премества в Ню Йорк, където за пръв път работи на платен стаж по неврохимия и невропатология в Медицинския колеж "Алберт Айнщайн". След като осъзнава, че невроизследователската кариера, за която винаги е мечтал, може да се развие, през 1966 г. започва да работи като невролог в болницата за хронични грижи "Бент Ейбрахам" в Бронкс. Там работи с група оцелели от енцефалит, които не могат да се движат сами цели десетилетия. Лечението на тези пациенти е описано в една от най-известните му книги "Пробуждане".

В периода 1966-1991 г. е бил неврологичен консултант в различни сестрински домове в Ню Йорк (особено такива за бедни хора), в болниците и в психиатричния център в Бронкс.

Сакс публикува стотици статии (научни статии, както и статии за обща аудитория), не само за неврологични заболявания, но също и проницателни рецензии и статии за историята на науката и природата. Неговите писания са представяни в широк спектър от медии; Ню Йорк Таймс го нарича "лауреат на съвременната медицина" и "един от големите клинични писатели на 20-ти век". Неговите книги включват детайлни разкази за преживяванията му с неговите пациенти и тяхното лечение. В тях се изследва мозъчната дейност и как нормалният мозък се занимава с възприятието, паметта и индивидуалността. В допълнение към информационното съдържание, красотата на неговия стил на писане е особено ценена от много от неговите читатели.


Окото на съзнанието
ТОП

Окото на съзнанието

12.99 лв.Без данък: 10.83 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.