Нанси Хюстън

Нанси Хюстън

Нанси Хюстън е канадско-френска преводачка и писателка на бестселъри в жанра съвременен роман.

Нанси Хюстън е родена на 16 септември 1953 г. в Калгари, Албърта, Канада. Отраства до петнадесетгодишна възраст, след което семейството се премества в Ню Хемпшир, САЩ. Учи в колежа „Сара Лорънс“ в Ню Йорк, от където има възможност да прекара една година от следването си в Париж. Пристига в Париж през 1973 г. и получава магистърска степен по лингвистика и семиотика от Търговския университет на Париж (HEC Paris) с дисертация с ръководител философа Ролан Барт.

През 70-те години е активист на движението на жените без да достига до крайности, а през 80-те преподава в Института за феминистки изследвания на Колумбийския университет в Париж. След смъртта на Барт тя се насочва към писателската кариера.

През 1979 г. се омъжва за френско-българския теоретик и философ nbsp;Цветан Тодоров. Имат две деца. Развеждат се през 2014 г.

Първият ѝ роман „Les variations Goldberg“ е издаден през 1981 г. Той става бестселър и е номиниран за наградата „Фемина“.

Романът ѝ „Cantique des plaines“ от 1993 г. е удостоен с Голямата награда за книга на френски език.

През 1996 г. е удостоена с наградата „Гонкур“ за студенти за романа си „Instruments des ténèbres“.

За романа си „Разломи“ от 2006 г. е удостоена с наградата „Фемина“.

Писателката пише своите произведения предимно на френски език, като прави собствени преводи на по-голямата част от тях от френски на английски език.

Нанси Хюстън живее от 2013 г. с швейцарския художник Гай Оберсон в Париж.


Отражения в мъжки поглед
-20%
ТОП

Отражения в мъжки поглед...

10.32 лв. 12.89 лв. Без данък: 9.46 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.