Моше Фелденкрайс

Моше Фелденкрайс

Моше Фелденкрайс (1904-1984) е израелски инженер и основател на метода Фелденкрайс, за който се твърди, че подобрява човешкото функциониране чрез повишаване на осъзнатото движение; този метод не е медицински обоснован.
Теорията на Фелденкрайс е, че "мисълта, усещането, възприятието и движението са тясно взаимосвързани и взаимно повлияни".

Фелденкрайс е роден в Руската империя, град Славута (сега в Украйна) и е израснал в Барововичи, Беларус. През 1918 г. имигрира в Палестина. Работил е като общ работник и е получил дипломата си от гимназията едва през 1925 г. След като завършва, работи като картограф на британското бюро за проучвания и започва да изучава различни бойни изкуства за самозащита, включително джу-джицу.

През 30-те години на миналия век той живее във Франция, където получава инженерната си степен, а по-късно и докторска степен по инженерство в Парижкия университет, където Мария Кюри е един от неговите учители.

Работил е като научен сътрудник на "Нюклиър Чемист". През септември 1933 г. се среща с Джигоро Кано, основател на джудото в Париж. Кано го насърчава да учи джудо при Микиносуке Каваши. В последствие Фелденкрайс става световен шампион по джудо.

В навечерието на нацисткото нахлуване във Франция през 1940 г. Фелденкрайс бяга във Великобритания. До 1946 г. той е научен офицер там, работещ по оръжия срещу подводници. Работата му за подобряване на сонара му осигурява няколко патента. Той също така преподава японски техники за самозащита на колегите си военнослужещи.

След като напуска офицерската длъжност, той живее и работи в частната индустрия в Лондон. Неговата самостоятелна рехабилитация му позволи да наблюдава себе си и същевременно да продължи своята джудо практика, както и да открие метода Фелденкрайс.

През 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век той представя метода си в Европа и Северна Америка (включително програма за повишаване на осведомеността на педагози и преподаватели). Той обучава първата група от 13 учители по метода от 1969 до 1971 г. в Тел Авив. В продължение на четири лета, от 1975 до 1978, обучава 65 учители в Сан Франциско под егидата на Института за хуманистична психология.


Осъзнаване чрез движение
ТОП

13.00 лв.Без данък: 11.93 лв.

Тяло и зряло поведение
ТОП

17.00 лв.Без данък: 15.60 лв.

Показани 1 от 2 | 2 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.