Моритеру Уешиба

Моритеру Уешиба

Моритеру Уешиба е третият и настоящ айкидистки дошу. Той е роден на 2 април 1951 г. в Токио и приема титлата дошу след смъртта на баща си Кишомару Уешиба на 4 януари 1999 г.

Припомняйки си детството по време на интервю от 2004 г., той каза: "За първи път носех айкидо-екип, когато бях в първи клас. Семейството ми не ме е карало да правя първата кейко (тренировка), докато сам не се почувствам готов за нея. Когато се почувствах така, започнах да тренирам сериозно в годините ми в гимназията, за да стана приемник на баща ми и да запазя наследството на Кайсо [Морихей Уешиба] за бъдещето.

През 1976 г. Уешиба завършва университета "Мейджи Гакуин" със специалност "Икономика". През 1996 г. поема титлата дойочу (директор / собственик) на Айкикай Хомбу Доджо. През 1997 г. посещава Ирландия. Приема титлата дошу на 4 януари 1999 г., след смъртта на баща си Кишомару Уешиба. През януари 2006 г., като част от 40-годишнината на Айкикай в Австралия, Уешиба посещава и преподава в Австралия.

Уешиба пише книгите "Айкидо. Основите" (2002 г., в съавторство с баща си Кишомару Уешиба); "Майсторският курс по Айкидо: Айкидо втора част" и "Прогресивното айкидо: Основни елементи" (2005).

Очаква се да бъде наследен като дошу от своя син Мицутера Уешиба, следващ системата йемото.


Айкидо. Основите
ТОП

19.99 лв.Без данък: 18.34 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.