Как да отгледаме любознателни и отговорни деца по метода Монтесори?

Как да превърнем „ужасните две“ във време на любопитство, учене и открития? Как да улесним детето в началото на процеса по себеутвърждаване и изграждане на индивидуалност? Как да му създадем полезни навици без наказания и викове?

Всички тези въпроси си задавала и Симон Дейвис като млад родител.

След като записва едно от децата си в Монтесори училище, бързо се убеждава в ефикасността на метода. През 2004 г. преминава през обучение в Международната Монтесори асоциация (AMI). В Амстердам създава свое Монтесори училище – „Джакаранда Трий“, където води уроци за деца и родители. Автор е на популярния блог и инстаграм профил The Montessori notebook, където дава съвети, отговаря на въпроси и провежда онлайн обучения с родители от целия свят. Използвайки наученото, пише книгата „Монтесори за малкото дете“.       

В КНИГАТА СИ ДЕЙВИС ПРЕДЛАГА „ПРЕВОД“ НА НЯКОИ ОТ НАЙ-ЧЕСТИТЕ ЕЛЕМЕНТИ НА ПОВЕДЕНИЕ НА ДЕЦАТА, КОИТО НИ ИЗГЛЕЖДАТ НЕОБЯСНИМИ:

• „Това, което ви се струва като неспособност да се приспособява (Не мога да закусвам без любимата си лъжица!),

ВСЪЩНОСТ Е израз на силното му чувство за ред.

• Когато ви се струва, че водите битка на характерите,

ВСЪЩНОСТ малкото ви дете се учи, че нещата невинаги стават както то иска.

• Това, което ви изглежда като непрестанно повтаряне на една и съща игра,

ВСЪЩНОСТ Е стремежът на детето да овладее дадено умение.

• Това, което изглежда като експлозивен гневен изблик,

ВСЪЩНОСТ Е сигнал, че детето ви казва: Обичам те толкова много, че се чувствам спокоен да извадя навън всичко, което съм трупал в себе си цял ден.

•Когато ни се струва, че нарочно върви бавно, за да ни дразни,

ТО ВСЪЩНОСТ изучава всичко по пътя си.

• Когато детето казва пред хората нещо, което може да ни накара да се почувстваме изключително неудобно,

ВСЪЩНОСТ демонстрира неумението си да лъже, образец за честност.

• Това, което изглежда като поредната безсънна нощ,

ВСЪЩНОСТ СА пухкавите малки ръчички, които ви прегръщат посред нощ, за да ви покажат чистата си любов към вас.“


Симон Дейвид предлага и стотици практически идеи за всеки аспект от живота с малко дете – как да поставим граници с любов и уважение, да организираме дома си, да създадем на детето подходящи занимания.КАК ДА ПОДГОТВИМ ДАДЕНО ЗАНИМАНИЕ?


„Като цяло, малките деца избират с какво да си играят, в зависимост от това, кое им се струва интересно в момента. 

Затова, вместо просто да поставите дадено занимание на рафта, препоръчвам да отделите няколко минути да го подготвите така, че да изглежда още по-привлекателно за детето ви.

1. Извадете го върху рафта. Вместо да държим заниманията в кутия за играчки, за малкото дете е много по-лесно да вижда какво има на разположение за игра, когато подредим няколко неща върху рафт.

2. Направете го да изглежда привлекателно. Ако едно занимание е поставено в панер или върху табличка, това може да го направи по-привлекателно за детето. Ако ви се струва, че това занимание повече не му е интересно, понякога смяната на табличката може да го направи по-привлекателно.

3. Покажете кои неща вървят заедно. Една табличка или панерче събира всички необходими за едно занимание неща заедно. Например на табличката за пластилин можем да сложим кутията с пластилина, пособията за оформяне и рязане, шаблоните и постелката, върху която се работи.

4. Подгответе всичко така, че детето да може да се оправи само. В къта за рисуване можем да закачим престилка на кукичка, прикрепена от едната страна на статива, и мокър парцал от другата, който да е готов за забърсване на разлято, на ръцете или за почистване на статива в края на заниманието. Може да има и кошче с празни листове, за да може детето само да си ги взема, както и разтегателно въже за простиране с щипки, за да може да закача само картините си да съхнат. По-малките деца може да имат нужда от помощ в изпълнението на тези стъпки, но постепенно ще започнат да се справят сами с все повече и повече неща.

5. Развалете вече завършеното занимание. Едно завършено занимание не е толкова привлекателно за малкото дете, отколкото това, което е оставено недовършено. Разглобете заниманието на съставните му части, преди да го върнете на рафта. Поставете парчетата в купа отляво (да речем, частите на един пъзел), а самото занимание – отдясно (да речем, основата на пъзела). Проследяването на движението от ляво надясно е индиректна подготовка за четенето.“


ЕТО НЯКОЛКО НЕЩА, С КОИТО ДЕЦАТА МОГАТ ДА ПОМОГНАТ У ДОМА:


Грижа за растенията – да поливат цветята, да бършат листата от прах, да садят семена, да подреждат цветя в малки вазички (използвайки малка фуния и малка каничка, за да напълнят вазата с вода).

Приготвяне на храна – да измият зеленчуците, да бъркат яйца, да изсипват сами зърнената си закуска от малък контейнер и да ѝ наливат мляко от малка каничка.

Време за похапване – да си вземат сами храната от достъпна за тях зона със закуски (която заедно с детето си зареждаме с продукти ежедневно, като оставяме на разположение толкова храна, колкото според нас е достатъчно), да белят и да режат плод, да мажат глазура върху бисквити, да си изстискват портокалов сок, да си наливат вода за пиене от малка каничка.

Време за ядене – да подреждат и почистват масата, да мият чиниите.

Готвене на печива – да се редуват, да измерват съставките, да помагат при добавянето им, да бъркат.

Почистване – да метат, да бършат прах, да чистят, да забърсват излято, да мият прозорци, да лъскат огледала.

Грижа за домашните любимци – да хранят домашния любимец, да помагат при разходката на кучето, да пълнят купичката за вода.

Грижа за себе си – да си духат носа, да си мият зъбите, да си мият ръцете.

Да се обличат – да си обуват и събуват чорапите, да си закопчават обувките с лепки, да си обличат тениската, да си вдигат и свалят панталона, да си обличат якето, да се упражняват да закопчават и откопчават ципове/тик-так копчета/копчета, да си връзват обувките.

Да помагат с прането – да носят мръсните дрехи в коша за пране, да пъхат и вадят дрехи от пералната, да слагат перилен препарат, да сортират чистите дрехи.

Да се приготвят за гости с преспиване – да оправят леглата, да извадят чиста кърпа за гостите, да си приберат играчките.

Посещения на супермаркети – да си приготвят списък с картинки, да свалят продукти от рафтовете, да помагат с бутането на пазарската количка, да ни подават неща, за да ги слагаме на касата, да носят пазарски чанти, да изваждат продуктите у дома.

Доброволчество – никога не е прекалено рано да се даде пример как да помагаме на другите. 

„Когато децата ми бяха малки, всяка седмица ходeхме заедно в един старчески дом, където посещавахме едни и същи хора. Най-хубавото нещо през седмицата за тях беше да видят малко дете и бебе, а това научи децата ми от съвсем ранна възраст, че е много приятно да помагаш на другите“ – казва авторката.

Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Монтесори за малкото дете
Монтесори за малкото дете-foto2
-20%
ТОП

Монтесори за малкото дете...

21.60 лв. 27.00 лв. Без данък: 19.82 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.