Миямото Мусаши

Миямото Мусаши

Миямото Мусаши (1584–1645), известен още като Шинмен Такедо, Миямото Беносуке, Шинмен Мусаши-но-Ками Фудживара-но-Геншин, както и под будисткото си име Нитен Дораку e японски самурай и майстор на меча, превърнал се в легенда. Мусаши се прочува със забелeжителното си майсторство на фехтовач и множеството спечелени дуели още от ранна юношеска възраст. Той е основоположник на школата Ни Тен Ичи Рю и автор на трактата Го Рин Но Шо (Ръкопис на петте стъпала) - книга за стратегията, тактиката и философията, която се изучава и до днес.

Роден в провинция Мимаска, в семейство от средната класа, Мусаши се учи на изкуството на битката с меч още в най-ранна възраст. Той печели първия си дуел на тринайсетгодишна възраст, когато оспорва качествата на самурай и го предизвиква на дуел и успява да го победи с дървен меч. През целия си живот той печели над шесдесет дуела, някои от тях срещу множество врагове и се бори успешно в три големи военни нападения, включително при защитата на замъка Осака.

Към края на живота си, след като усъвършенства стилът си Ни Тен Ичи Рю, Мусаши се усамотява в планините и пише последния си трактат, наречен "Ръкопис за петте стъпала".


Ръкопис за петте стъпала
-20%
ТОП

9.60 лв. 12.00 лв. Без данък: 8.81 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.