Милена Братоева

Милена Братоева

Проф. д-р Милена Братоева е преподавател по индийска литература и култура в СУ „Св. Климент Охридски“. Води лекционни курсове по Ведическа литература и култура, Древноиндийска епическа литература, Класическа санскритска литература, Съвременна литература на хинди, Съвременна индийска култура между традицията и модерността, Основни символи и кодове на традиционната индийска литература и др. 

Автор на множество научни публикации, сред които: (в съавторство с Гергана Русева) Упанишади (Аитарея, Кена, Катха, Шветашватара, Иша, Мундака, Прашна, Мандукя), превод от санскрит, Изток-Запад, С.: 2018; Вкусът на изкуството. Произход и развитие на индийската естетика, научна студия и превод от санскрит на шестата глава в Трактата по драматическо изкуство „Натяшастра“, посветена на естетическата емоция раса, 2011; Ехо от мълчанието на Пробудения. Из: „Гирлянда от легенди за предишни рождения на Буда от Харибхатта“, съставителство, превод и предговор, 2002.

Участва в поредица от международни и национални научни конференции и форуми в България, Индия, САЩ, Унгария, Полша, Румъния, Португалия, Хърватска и др., както и в редица научни проекти у нас и чужбина, основните сред които: международен проект Master’s Degree curricula in the Area of Languages (Темпус, 1996–99); научни подходи към взаимовръзката текст–социокултурен контекст в изследването на религиите“ на Центъра за изследване на религиите (2009–2010); ръководител на проект за създаване на електронно научно списание за азиатски и африкански изследвания „Манас“ (2013), международен уъркшоп по превод на съвременна литература на хинди (Банско, 2017) и др.

 Специализирала е в Германия („Филипс Университет“, гр. Марбург, като стипендиант на ДААД, 1995) и в Индия като стипендиант на Индийския съвет за културни връзки (ICCR) – в университета в гр. Пуна (1993) и в университета „Джавахарлал Неру“, Делхи (2017–2018).

 Понастоящем е зам.-декан по учебната дейност на Факултета по класически и нови филологии в СУ, а в периода 2011–2019 г.  е ръководител на катедра „Класически Изток“ (специалност Индология, Иранистика, Арменистика и Кавказология) в същия факултет на Софийския университет.


Светлина - Видение - Просветление
-20%
ТОП

15.92 лв. 19.90 лв. Без данък: 14.61 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.