Мераб Мамардашвили

Мераб Мамардашвили

Мераб Константинович Мамардашвили е грузински философ, доктор на философските науки от 1968 г. и професор от 1972 г.

Роден е в семейство на военнослужещ. В 1955 г. година завършва философския факултет при Московския държавен университет.

Мамардашвили е един от основателите на Московската логическа школа (1952 г).; в школата участват още Борис Грушин, Александър Зиновиев и Георгий Щедровицкий.

Работил в Москва до 1987 г., а после в Грузия. От 1968 г. до 1987 г. е редактор на научното списание „Вопроси философии“(„Философски въпроси“), професор в Московския държавен университет и старши научен сътрудник в Московския философски институт към Руската академия на науките. От 1987 г. до 1990 г. Мамардашвили оглавява департамента на философския институт "Церетели" към Грузинската академия на науките и е професор в Тбилиския държавен университет.

Повлиян от немската класическа философия (по специално от Кант) Мамардашвили обогатява теорията на възприятието. "Сократическият" характер на философията на Мамардашвили най-пълно се разкрива в многобройните лекции, които чете както в Московския, така и в университети във Франция, Германия и други страни.

Умира през 1990 г. в Москва. Погребан е в Тбилиси.


Класическа и некласическа рационалност
-20%
ТОП

Класическа и некласическа рационалност...

9.60 лв. 12.00 лв. Без данък: 8.81 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.