Марио Ливио

Марио Ливио

Марио Ливио (роден през 1945 г.) е израелско-американски астрофизик и автор на произведения, популяризиращи науката и математиката. От 1991 до 2015 г. е астрофизик в Научния институт за космически телескопи, който управлява космическия телескоп Хъбъл. Той е може би най-известен с книгата си, посветена на числото пи, която печели редица отличия.

Ливио е роден в Румъния и е живял със своите баби и дядовци, когато майка му и баща му са били принудени да напуснат страната по политически причини. Той напуска Румъния на пет години, изселвайки се със семейството си в Израел. Служи в Израелските отбранителни сили като парамедик в Шестдневната война от 1967 г., войната от Йом Кипур през 1973 г. и войната в Ливан през 1982 г.

Ливио има бакалавърска степен по физика и математика от Еврейския университет в Йерусалим, магистърска степен по теоретична физика на частиците в Института "Уайзман", както и докторска дисертация по теоретична астрофизика от университета в Тел Авив. Бил е професор по физика в Израелския технологичен университет от 1981 до 1991 г., преди да се премести в Научния институт за космически телескопи.


От 2000 г. Ливио фокусира изследванията си върху експлозиите на супернова и тяхното използване при определянето на степента на разширяване на Вселената. Изучава така наречената тъмна материя, черните дупки и образуването на планетни системи около младите звезди. Допринесъл е за стотици статии в рецензирани списания за астрофизика. През 2009 г. съветът на Американската асоциация за напредък в науката (AAAS) го кани като член. Ливио е награждаван за отличителния си принос към астрофизиката чрез изследване на звездите и галактиките и за интерпретиране на науката и математиката пред широката общественост.

Д-р Ливио е номиниран три пъти от Фестивала на науката и инженерството в САЩ за почетен лектор. Той е говорил за работата и кариерата си пред студенти, ученици и обикновени граждани.

Ливио и неговата съпруга Софи, която е микробиолог, имат три деца.


Гениални и когато грешат
ТОП

Гениални и когато грешат

18.00 лв.Без данък: 15.00 лв.

Математик ли е Бог?
ТОП

Математик ли е Бог?

16.00 лв.Без данък: 13.33 лв.

Показани 1 от 2 | 2 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Чуй гласа на природата с новите музикални книги от Изток-Запад!

12/07/2019

Искате ли да се разходите в джунглата? Да чуете как реве ягуарът, да послушате песента на райскат..

Включи се в лятната ни игра и спечели чудна награда!

26/06/2019

Препоръчай книга, издадена от „Изток-Запад“, която би избрал за почивката си, и можеш да спечелиш ваучер на с..

На един клик от книгите!

14/06/2019

Бърз, удобен, функционален - това е новият сайт на издателство „Изток-Запад“. Създадохме го с любовта и о..

Вашите топ 10 на Пролетния базар на книгата

03/06/2019

Скъпи приятели,благодарение на вас отново имахме един чудесен панаир на книгата, където вашия ентусиазъм ни зап..