Марио Ливио

Марио Ливио

Марио Ливио (роден през 1945 г.) е израелско-американски астрофизик и автор на произведения, популяризиращи науката и математиката. От 1991 до 2015 г. е астрофизик в Научния институт за космически телескопи, който управлява космическия телескоп Хъбъл. Той е може би най-известен с книгата си, посветена на числото Пи, която печели редица отличия.

Ливио е роден в Румъния и е живял със своите баби и дядовци, когато майка му и баща му са били принудени да напуснат страната по политически причини. Той напуска Румъния на пет години, изселвайки се със семейството си в Израел. Служи в Израелските отбранителни сили като парамедик.

От 2000 г. насам Марио Ливио фокусира изследванията си върху експлозиите на супернова и тяхното използване при определянето на степента на разширяване на Вселената. Изучава така наречената тъмна материя, черните дупки и образуването на планетни системи около младите звезди. Допринесъл е със стотици статии в престижни списания за астрофизика. През 2009 г. съветът на Американската асоциация за напредък в науката (AAAS) го кани за член. Ливио е награден за приноса си към астрофизиката за изследванията си на звездите и галактиките, както и за интерпретиране на науката и математиката пред широката общественост.

Д-р Ливио е номиниран три пъти от Фестивала на науката и инженерството в САЩ за почетен лектор. Той е говорил за работата и кариерата си пред студенти, ученици и обикновени граждани.

Ливио и неговата съпруга Софи, която е микробиолог, имат три деца.


Гениални и когато грешат
-20%
ТОП

Гениални и когато грешат

14.40 лв. 18.00 лв. Без данък: 13.21 лв.

Математик ли е Бог?
-20%
ТОП

Математик ли е Бог?

12.80 лв. 16.00 лв. Без данък: 11.74 лв.

Показани 1 от 2 | 2 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.