Луи Повел, Жак Бержие

Луи Повел, Жак Бержие

Яков Михайлович Бергер, който по-късно приема името Жак Бержие (1912-1978), е роден в Одеса. Михаил Бергер, баща му, е бил еврейски търговец на едро, а майка му Етлия Кръжиничка е бивша революционерка. Неговият вуйчо е чудотворен равин и в автобиографията си, Бержие казва, че е братовчед на ядрения физик Джордж Гамоу.

Той е талантливо дете: на два чете първия си вестник, а на четири лесно може да чете руски, френски и иврит. Той чете изключително бързо - до края на живота си е можел да чете от 4 до 10 книги на ден. Никога не ходи на училище, като дете има частни учители.

През 1920 г. руската гражданска война принуждава семейството на Бержие да потърси убежище в родината на Етлия, в Северозападна Украйна. От малък Яков Михайлович е ходел в талмодично училище и е изучавал тайните на Кабала и мистериите й. Освен това учи математика, физика, немски и английски език. Чете всичко, което му попадне, но любимото му четиво си остава научната фантастика.

Луи Повел (1920 – 1997) е роден в Гент, Белгия. Той пише в много месечни литературни френски списания още през 1946 г. (включително Esprit и Variété) до 50-те години на миналия век. Участвал е в основаването на вестник Travail et Culture (Работа и култура) през 1946 г., който е предназначен за разпространение на култура сред масите. През 1948 г. се присъединява към работните групи на Г. И. Гурджиев за 15 месеца, докато става главен редактор на Combat през 1949 г. и редактор на вестник Paris-Presse.

Повел се среща с Жак Бержие през 1954 г., докато той е литературен директор на библиотека Mondiale (Световна библиотека). Двамата написват „Утрото на магьосниците“ през 1960 г., а през 1970 г. прекъснатото продължение на "Вечният човек". Те също основават двумесечното списание Planète през октомври 1961 г. (около 150 страници). В него различни популярни проучвания са изследвани и публикувани.


Утрото на магьосниците
ТОП

Утрото на магьосниците

25.00 лв.Без данък: 22.94 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.