Лоренцо Вала

Лоренцо Вала

Лоренцо Вала (14071457) е италиански хуманист, оратор, реформатор, учител и експерт по древна филология. Той се застъпва за хуманистичните идеи за реформиране на езика и образованието. Обширните познания в областта на латинската и гръцката лингвистика му позволяват да извърши задълбочен анализ на някои църковни документи и да допринесе за унищожаването на митове и допусканите грешки около тях. Вала демонстрира, че "дарът на Константин", често цитиран в подкрепа на временното папство, всъщност е фалшификация.

Лоренцо е роден в семейството на римски юрист на служба в папската курия. Лоренцо учи гръцки език при Ауриспа и Ринучо – известни за времето си педагози. Изучава реторика сред римските хуманисти. През 1428 г. безуспешно се опитва да получи място в курията и напуска Рим. От 1429 г. преподава в частно училище, а от 1431 г. – в университета на Павия. Тогава започва работа върху етико-философското съчинение “За истинското и лъжливо благо”, чиято първа редакция е “За наслаждението”. Това става един от най-значимите му и известни трудове. В университета Вала излиза с критика на латинския стил на правистите, с което си навлича гнева на преподователите от юридическия факултет (стига се дори до опит за покушение над него), което го кара да напусне катедрата. Той се опитва да намери място в Милано, Генуа, Флоренция и накрая става секретар на Алфонсо Велики Арагонски, крал на Неапол, при когото служи от 1435 до 1448 г.


За истинското и лъжовното благо
ТОП

За истинското и лъжовното благо...

14.00 лв.Без данък: 11.67 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Чуй гласа на природата с новите музикални книги от Изток-Запад!

12/07/2019

Искате ли да се разходите в джунглата? Да чуете как реве ягуарът, да послушате песента на райскат..

Включи се в лятната ни игра и спечели чудна награда!

26/06/2019

Препоръчай книга, издадена от „Изток-Запад“, която би избрал за почивката си, и можеш да спечелиш ваучер на с..

На един клик от книгите!

14/06/2019

Бърз, удобен, функционален - това е новият сайт на издателство „Изток-Запад“. Създадохме го с любовта и о..

Вашите топ 10 на Пролетния базар на книгата

03/06/2019

Скъпи приятели,благодарение на вас отново имахме един чудесен панаир на книгата, където вашия ентусиазъм ни зап..