Лорънс Краус

Лорънс Краус

Лорънс Максуел Краус (роден на 27 май 1954 г.) е американско-канадски теоретичен физик и космолог. Той е основател на школата "Земя и космическо откривателсто" към Университета на Аризона и директор на проекта "Началото" - университетска инициатива, създадена, за да изследва най-фундаменталните въпроси на човечеството.

Известен е като защитник на общественото разбиране за науката, обществената политика, основана на солидни емпирични данни, на научния скептицизъм и на научното образование, и работи за намаляване на влиянието на това, което той смята за суеверие и религиозна догма в популярната наука.

Краус е автор на няколко бестселъра сред които "Физиката в Стар Трек" (1995) и "Вселена от нищо" (2012 г.) и председателства Бюлетина на борда на спонсорите на атомни учени.

Краус е роден в Ню Йорк, но е прекарал детството си в Торонто, Канада. Член е на еврейско семейство. Получава бакалавърска степен по математика и физика с отличие от Карлетонския университет (Отава) през 1977 г., а по-късно придобива и магистърска степен по физика от Масачузетския технологичен институт през 1982 г.

След известно време Краус става асистент в университета в Йейл през 1985 г. и доцент през 1988 г.

Краус се появява в медиите както в страната, така и в чужбина като популяризатор на науката. Понякога пише и статии за Ню Йорк Таймс.

Краус присъства и е бил говорител на симпозиума "Отвъд убежденията" през ноември 2006 г. и октомври 2008 г. Работи в комитета по научна политика за първата (2008 г.) президентска кампания на Барак Обама. През 2010 г. е избран за член на борда на директорите на Федерацията на американските учени. През 2013 г. е професор на непълно работно време в Изследователското училище по астрономия и астрофизика в катедрата по физика на Австралийския национален университет.


Вселена от нищото
-20%
ТОП

Вселена от нищото

11.12 лв. 13.90 лв. Без данък: 10.20 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.