Лий Страсбърг

Лий Страсбърг

Лий Страсбърг, роден като Израел Страсбърг (19011982) е американски актьор, режисьор и специалист по театрално изкуство, роден в Полша. Основава, заедно с режисьорите Харолд Клурман и Шерил Крофърд, Груповия театър през 1931 г., който е приветстван като "първият истински театрален колектив на Америка". През 1951 г. става режисьор на сдружение с нестопанска цел "Студио на актьори" (Actors Studio) в Ню Йорк, считано за "най-престижното актьорско училище в страната". През 1966 г. участва в създаването на "Западно студио на актьори" в Лос Анджелис.

Въпреки че други високоценни специалисти също развиват "Метода", Страсбърг често се смята за "баща на актьорския метод в Америка", според автора Мел Гусоу, а от 20-те години до смъртта му през 1982 г. "революционизира театралното изкуство като има огромно влияние върху пърформансите в американския театър и филми". От базата си в Ню Йорк обучава няколко поколения театрални и филмови носители, включително Ан Бенкрофт, Дъстин Хофман, Монтгомъри Клифт, Джеймс Дийн, Мерилин Монро, Джейн Фонда, Джули Харис, Пол Нюман, Елън Бърстин, Ал Пачино, Ели Уолах и режисьорите Франк Пери и Елия Казан.

През 1970 г. Страсбърг се ангажира по-малко със "Студио на актьори" и заедно с третата си съпруга Анна открива театралния и филмов институт Лий Страсбърг с клонове в Ню Йорк и Холивуд, за да продължи да преподава "системата" на Станиславски. Основната цел на института е "да достигне до по-голяма аудитория с жадни и излезли на повърхността таланти". В "Студио на актьори" функциониращо на принципа на известния селективен процес на приемане, а самото учение отхвърля собствените интерпретации на дисциплината от актьорите, за което Страсбърг го критикува. Институтът за театър и филмово изкуство "Лий Страсбърг" има свои собствени строги критерии за приемане на актьори.

Като актьор, Страсбърг вероятно е най-известен с поддържащата си роля като гангстера Хайман Рот, заедно с бившия си студент Ал Пачино в "Кръстникът. Втора част" (1974), роля, която приема при предложението на Пачино и му печели номинация за Оскар за най-добър поддържащ актьор. Той играе и в "...И справедливост за всички" (1979 г.).

Личните документи на Страсбърг, включително снимките, са архивирани в библиотеката на Конгреса.


Развитието на метода. Мечта за страст
ТОП

Развитието на метода. Мечта за страст

15.00 лв.Без данък: 13.76 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.