Лафкадио Хърн

Лафкадио Хърн

Лафкадио Хърн (18501904) е проникновен познавач на традиционната японска култура и литература. Талантлив писател и поет, той още приживе е оценен от западните критици като "един от неподправените изразители на изящния японски естетизъм". Ирландец по рождение, Лафкадио Хърн прекарва близо 15 години в Япония.

През 1890 г. заминава като кореспондент на списание „Харпър“ в тази страна от Далечния изток. Там открива своя дом и вдъхновение. Започва да работи като учител в Мацуе. През 1891 г. се жени за Сецу Коизуми, дъщеря на самурай. Имат четири деца.

През 1985 г. приема името Коизуми Якумо, а по-късно и будизма. Става натурализиран японец през 1896 г. и се премества като преподавател по английска литература в Токийския имперски университет.

Статиите му за Япония се публикуват в списание „Атлантик Монтли“, а просле и в други вестници в САЩ.

След 1896 г. до 1903 г. е неговият най-блестящ и плодотворен период. Книгите му го представят като един от най-големите познавачи на историята и културата на Япония. На нея посвещава петнайсет книги с разкази и есета за обичаите, религията, литературата, историята и хайку-поезията.

Лафкадио Хърн умира от инфаркт на 26 септември 1904 г. в Токио. Погребан е в гробището „Джошигая“ в Токио.Призрачна Япония
Призрачна Япония-foto2
Призрачна Япония-foto3
Призрачна Япония-foto4
ТОП

20.00 лв.Без данък: 18.35 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.