Кретиен дьо Троа

Кретиен дьо Троа

Кретиен дьо Троа е френски средновековен писател, смятан за първия голям френски автор на рицарски романи. Поставя началото на т.нар. куртоазна литература във Франция.

Той е една от най-тайнствените личности в историята на световната литература. Името „Кретиен“ (Christianus) фигурира в документ от 1173 г., назоваващ свещеник от манастира „Сен Лу“ в гр. Троа. Според друга хипотеза Кретиен дьо Троа е покръстен евреин. Всъщност основният, макар и твърде лаконичен източник на сведения за него са собствените му творби.

Влиза като придворен в обкръжението на Мари дьо Шампан и на Филип Елзаски – граф на Фландрия, на когото посвещава творбата си „Персевал“ . Неговите основни произведения са „Ерек и Енида“, „Клижес“, „Ланселот, рицарят на каруцата“, „Ивен, рицарят на лъва“ вероятно са писани едновременно и „Персевал, рицарят на Свещения Граал“, но е незавършена. Посветена е на Филип I Елзалски, графът на Фландрия, към когото Кретиен навярно е бил привързан в последните си години. Кретиен успява да завърши само 9000 реда, но по-късни автори добавят 54 000 допълнителни. Неговите романи отразяват политическите и културните идеали по времето, когато той пише.


Ерек и Енида
-20%
ТОП

Ерек и Енида

11.20 лв. 14.00 лв. Без данък: 10.27 лв.

Ивен, Рицаря с лъва
-20%
ТОП

Ивен, Рицаря с лъва

11.20 лв. 14.00 лв. Без данък: 10.27 лв.

Показани 1 от 2 | 2 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.