Коста Тодоров

Коста Тодоров

Коста Василев Тодоров (18891947) е български революционер, дипломат, политик и журналист.

Тодоров е роден в 1889 година в Москва в семейството на офицера капитан Васил Тодоров, емигрирал от България след провала на Деветоавгустовския преврат в 1886 година. Майка му е македонска българка, а баща ѝ е участник в освободителното движение. Брат му Кирил загива при обсадата на Одрин, а брат му Васил е убит като кадет в Русия, участник в Доброволческата армия на генерал Сергей Марков в 1918 г.

През есента на 1895 година след нормализацията на руско-българските отношения семейството му се връща в България и се установява във Варна, където Тодоров учи. Заминава за Русия, за да се подготви за влизане в кадетския корпус, но се връща след няколко месеца и се записва във Военното училище в София. Оттам е изключен за лошо поведение. През 1904 година постъпва във Втора мъжка гимназия в София, но на следващата година е изключен.

Участва в Първата световна война, деец за независимостта на България, прекарал 7 години в руски и 2 години в български затвори, бил е част от френския Чуждестранен легион, минава през най-ожесточените сражения нa световната война и едва не плаща с главата си, когато пристига в България с предложение страната да се присъедини към Антантата. В книгата известният поет, политик, революционер и журналист разкрива множество случки от кухнята на дипломацията у нас през миналия век. Като виден деец на БЗНС през 20-те и 30-те години той е генерален секретар на българската делегация по сключването на мира след края на Първата световна война и представител в Обществото на народите, редактор на вестник „Земеделско Знаме“ Тодоров става живите очи и уши на историята. Неговата „Изповед” е източник за живота и работата на редица видни журналисти, поети, политици. Затова и книгата, първоначално написана на френски, още преди да бъде преведена на български, излиза на английски език.


Изповедта на една луда балканска глава
ТОП

Изповедта на една луда балканска глава...

20.00 лв.Без данък: 16.67 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.