Клаус Шваб, Питър Ванхам

Клаус Шваб, Питър Ванхам

Проф. Клаус Шваб е основател и изпълнителен председател на Световния икономически форум. През 1971 г. той публикува Modern Enterprise Management in Mechanical Engineering („Съвременно управление на предприятието в машиностроенето“). В книгата Шваб твърди, че компанията трябва да служи не само на акционерите си, но и на всички заинтересовани страни, за да постигне дългосрочен растеж и просперитет. За да насърчава концепцията за заинтересованите страни, през същата година той основава Световния икономически форум.

След първата публикация Шваб е автор и съавтор на различни книги и доклади, включително годишния Global Competitiveness Report (Доклад за глобалната конкурентоспособност) на Световния икономически форум (от 1979 г. досега), The Fourth Industrial Revolution („Четвъртата индустриална революция“) (2016) – световен бестселър, преведен на 30 езика; Shaping the Future of the Fourth Industrial Revolution („Оформяне на бъдещето на Четвъртата индустриална революция“) (2018, заедно с Никълъс Дейвис) и COVID- 19: The Great Reset („Ковид-19: голямото нулиране“) (2020, заедно с Тиери Мальоре). Заедно с неговото ръководство на Световния икономически форум, Шваб поставя началото и на фондация „Шваб“ за социално предприемачество заедно със съпругата си Хилде (1998), Форума на младите глобални лидери (2006) и „Глоубъл Шейпърс Комюнити“ (2011).

Проф. Шваб има докторати и магистърски степени по икономика (Университет на Фрибург) и по инженерни науки (Швейцарски федерален технологичен институт) и получава магистърска степен по публична администрация (MPA) от училището за управление „Кенеди“ на Харвардския университет. През 1972 г. той става професор в Женевския университет, където сега е почетен професор. През кариерата си Шваб е получил 17 почетни доктората. Получава рицарска титла във Франция (Рицар на Почетния легион, 1997), в Англия (от кралица Елизабет II – командир на Рицарския орден на св. Михаил и св. Георги, 2006) и в Германия (Рицарски командирски кръст, 2012). Получил е и Велик кордон на Ордена на изгряващото слънце, Япония (2013), както и много други национални отличия. Живее в Женева със съпругата си Хилде.


Питър Ванхам е шеф на комуникациите на председателя и на Международния медиен съвет към Световния икономически форум. Преди това е ръководил отношенията на Форума с американските медии от Ню Йорк и е работил като журналист във Филаделфия, Лондон, Цюрих и Берлин. Ванхам е автор на Before I Was CEO („Преди да стана главен изпълнителен директор“) (2016), разказваща за житейските и кариерните уроци на главни изпълнителни директори, преди те да се издигнат до върха, и е писал статии за нововъзникващи пазари и бизнес ръководители във „Файнаншъл Таймс“, „Бизнес Инсайдър“, „Харвард Бизнес Ривю“ и много други медии. Той има магистърски степени по бизнес и икономическа журналистика (Колумбийски университет) и търговско инженерство (Католически университет на Льовен). Живее в Женева със съпругата си Валерия.


Капитализъм на заинтересованите
ТОП

Капитализъм на заинтересованите

22.00 лв.Без данък: 20.18 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.