Кийт Станович

Кийт Станович

Кийт Е. Станович е почетен професор по приложна психология и човешко развитие към университета в Торонто и бивш директор на канадската изследователска катедра по приложна когнитивна наука. Неговите изследователски области са психологията на разсъжденията и психологията на четенето. Неговото изследване в областта на четенето е основополагащо за появата на днешния научен консенсус за това какво е четенето, как работи и какво прави за ума. Той получава награда за огромни постижения в кариерата си от Американската психологическа асоциация.

Станович е извършил задълбочени изследвания на четенето, езиковите увреждания и психологията на рационалната мисъл. Неговата класическа статия за ефекта на Матей в образованието е цитирана над 1000 пъти в научната литература. Той е автор на над 175 научни статии, някои от които са се превърнали в класики в полето на психологията. Станович е създател на термина "дисрационалия" (dysrationalia), който използва за да назове тенденцията към ирационално мислене и действие въпреки адекватната интелигентност. В няколко неотдавнашни книги той изследва концепцията, както и връзката между рационалността и интелигентността.

Станович е включен в списъка на 50-те най-цитирани психолози в света. Наскоро е избран за един от 25-те най-продуктивни психолози в областта на образованието.

Станович също е член на Комитета за скептични проучвания.


Нека мислим правилно за психологията
ТОП

17.00 лв.Без данък: 15.60 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.