Карл Сейгън и Ан Друян

Карл Сейгън и Ан Друян

Карл Сейгън (1934-1996) е може би един от най-известните учени от 70-те и 80-те години на миналия век. Той се занимава с извънземно разузнаване, застъпва се за ядрено разоръжаване и съавторства и води предаването "Космос: лично пътуване".

Роден е на 9 ноември 1934 г. в Бруклин, Ню Йорк. Завършва университет в Чикаго, където изучава различни планети и изследва теории за извънземен разум. През 1968 г. е назначен за директор на Лабораторията за планетарни изследвания и работи в няколко проекта с НАСА. Един от най-яростните анти-ядрени активисти, Сейгън представя идеята за "ядрена зима" през 1983 г. Той написва един роман, няколко книги и академични статии, както и телевизионната серия Космос.

Ранни години

Интересът на Сейгън към астрономията започва рано. Когато е на пет години, майка му го праща в библиотеката, за да намери книги за звездите. Постепенно става запален фен на преобладаващите научно-фантастични истории от 40-те години в списания и доклади за летящи чинии, които предполагат извънземен живот.

Сейгън завършва гимназия през 1951 г. на 16-годишна възраст и се отправя към Чикагския университет, където експериментите, които води, очароват всички. През 1955 г. завършва бакалавър по физика и едва година по-късно започва да учи доктурантура. Четири години по-късно се премества в Калифорния след придобиване на докторска степен по астрономия и астрофизика и получава работа в Калифорнийския университет. Там той помага на екип да разработи инфрачервен радиометър за роботизираната сонда "Маринър 2" на НАСА.

Работа в НАСА

През 60-те години на ХХ век Сейгън работи вече в Харвардския университет и астрофизичната обсерватория "Смитсониан", където изследва физическите характеритики на планетите, особено тези на Венера и Юпитер. През 1968 г. Сейгън става директор на лабораторията по планетарни изследвания на университета Корнел, а три години по-късно става пълноправен професор там. Работейки отново с НАСА, Сейгън помага да се проучи мястото за сондаж на сондите "Викинг" на Марс и съдейства за изработването на посланията от Земята, изпратени с помощта на "Пайъниър" и "Вояжър" извън нашата слънчева система.

Още докато е на 30-годишна възраст, Сейгън започва да говори по редица въпроси, интересни за човечеството, спечелили му изключителна популярност и слава като например осъществимостта на междузвездния полет, идеята, че извънземни са посетили Земята преди хиляди години и др.

През 1968 г. Сейгън за кратко служи като консултант на великия режисьор Стенли Кубик по създаването на филма „2001: Космическа одисея".

Късна кариера

През 1980 г. Сейгън основава планетното дружество - международна организация с нестопанска цел, фокусираща се върху изследването на космическото пространство, а също така започва излъчването на изключително влиятелния телевизионен сериал "Космос", който той пише и води. Книгата, съпътстваща сериала е една от многото невероятни творби оставил след себе си.

Сейгън използва снимка на сондата "Вояжър 1" като отправна точка на дискусията за мястото на човечеството в огромната Вселена и неговата визия за бъдещето.


Ан Друян (роденa през 1949 г.) е американскa писателкa и продуцент, популяризатор на науката. Тя е съавтор на документалната серия "Космос" от 1980 г., организирана от Карл Сейгън, за когото се омъжва през 1981 г. Тя е създател, продуцент и писател на "2014: Космическа одисея", продължението на филма на Стенли Кубрик от 2001. Тя е и творческият директор на проект "Междузвездни послания" на НАСА, златните дискове, прикрепени към космическите кораби "Вояджър 1" и "Вояджър 2".

Друян е родена в Куинс, Ню Йорк, дъщеря на Пърл и Хари Друян, собственици на фирма за плетене. Друян е написала шест бестселъра в съавторство с Карл Сейгън, включително: "Комета", "Сенките на забравените предци" и "Светлината, обитаваща демоните".

Друян е служила в борда на директорите на Националната организация за реформа на закона за марихуаната (NORML) в продължение на повече от 10 години и е президен на организацията до 2010 г.


Комета
-20%
ТОП

Комета

21.60 лв. 27.00 лв. Без данък: 19.82 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.