Как да мислим по нов начин

Защо призива „мисли отвъд рамките, мисли различно“, може да убие всеки творчески порив? Защо методът на пробата и грешката си е чиста загуба на време? Как да направите така, че конкурентите да ви рекламират? В книгата си „Скритите оръжия в рекламата“ един от най-успешните рекламни експерти в Русия – Алексей Иванов, наричан „руският Огилви“ – дава нестандартни отговори на тези и много други въпроси.

Преводач на книгата е Олга Дамянлиева, а оформлението на корицата е на Деница Трифонова.


Колекционерът на идеи

„Какво ли не колекционират хората!... Събират копчета и билети за транспорт, гумени патенца и плюшени мечета, посетени страни и необичайни имена на съблазнени жени.

Аз също не успях да избягне тази страст. Аз съм колекционер на идеи“ – представя себе си Алексей Иванов в самото начало на книгата.

И наистина: в книгата ще срещнете едни от най-невероятните идеи и най-креативните подходи. Независимо дали работите в сферата на рекламата, менджмънта, преподавате или работите в съвсем друга обраст, тази книга ще ви накара да видите света по нов начин. 


Как да увеличите креативността?

„Разменете местата на обичайните неща“ – това е една от техниките, на които се обръща специално внимание. Имате за задача да създадете реклама за спортни обувки. Но чие внимание ще бъде привлечено от поредния бягащ атлет с маркови маратонки? Ал. Иванов дава пример за нестандартна реклама, в която обувките са толкова здрави, че вместо футболист да бъде изваден от игра заради контузия, топката е тази, която си тръгва на носилка. 


Следващ съвет :„Търсете ярки, изненадващи образи навсякъде и във всичко, до което се докоснете“. Предметите, който използвате всеки ден, могат да бъдат чудесна метафора, поставени в друг контекст. Това, с което трябва да се съобразите при визуално представяне, е метафората да няма нужда от пояснения. Добрата метафора е като добрата шега: ако е нужно да обясните - не е достатъчно сполучлива.


Използвайте любимият инструмент на всеки рекламист – хиперболизирайте. Това ви позволява да си представите качества на продукта в съвършено нова светлина. „Хиперболата в рекламата е екскурзия извън пределите на познатия ни свят, която позволява да видим свойствата и възможностите на продукта в нова, неочаквана светлина“ – пише Ал. Иванов. Ясно е, че докато поръчвате по телефона пица, няма как да ви позвънят на вратата с доставката – но това работи, категоричен е Иванов.


8-те техники, които ще ви помогнат да създадете реклама

Идеите за реклама могат да бъдат неизмерим брой, но техниките, с които да ги създадете са само 8. Кои са те? Вижте в книгата „Скритите оръжия в рекламата“

Според Ал. Иванов добрата реклама не трябва да е скъпа, но при всички положения трябва да познавате в детайли продукта си. Проучете неговата същност, специфики, какви са конкурентните продукти. 


Кой всъщност е авторът? 

Един от най-успешните рекламисти в Русия, книгите му са преведени на повече от 65 езика. Директор е на „МастерУм“ – компания с опит в директните продажби, съсобственик е на 11 патента и автор на 16 книги за реклама и маркетинг. 
Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Скритите оръжия в рекламата
-20%
ТОП

Скритите оръжия в рекламата...

15.92 лв. 19.90 лв. Без данък: 14.61 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.