Иван Дочев

Иван Дочев

Радко Дачев Радков или свещеник Иван Дочев е роден на 3 август 1879 г. в с. Писанец, Русенско. Основното си образование Радко получава в родното си село, а през 1894 г. завършва прогимназия в Русе. В периода 1894–1899 г. учи в Самоковското богословско училище, след което става учител в с. Писанец. Тук през 1901 г. основава читалище „Просвета“ и взаимоспомагателна каса за своите съселяни. В Дневника на един български военен свещеник от периода на Първата Балканска война, Иван Дочев, могат да се намерят интересни свидетелства за духовния живот на българите в началото на XX в.

Иван Дочев не участва в сраженията по южните фронтове. Той обаче е неотлъчно с войската и изпълнява дълга си в безрадостни, но неизбежни моменти от всяка война – опява загиналите за свободата на българските земи. Дневникът му е изключително подробен и подреден до степен, че неволно опознаваш притежателя му, разбираш за навиците му, накъде летят мислите му, какви грижи го измъчват, какви надежди таи.


Сага за Балканската война

Сага за Балканската война...

13.00 лв.Без данък: 10.83 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.