Иван Дочев

Иван Дочев

Радко Дачев Радков или свещеник Иван Дочев е роден на 3 август 1879 г. в с. Писанец, Русенско. Основното си образование Радко получава в родното си село, а през 1894 г. завършва прогимназия в Русе. В периода 1894–1899 г. учи в Самоковското богословско училище, след което става учител в с. Писанец. Тук през 1901 г. основава читалище „Просвета“ и взаимоспомагателна каса за своите съселяни. В Дневника на един български военен свещеник от периода на Първата Балканска война, Иван Дочев, могат да се намерят интересни свидетелства за духовния живот на българите в началото на XX в.

Иван Дочев не участва в сраженията по южните фронтове. Той обаче е неотлъчно с войската и изпълнява дълга си в безрадостни, но неизбежни моменти от всяка война – опява загиналите за свободата на българските земи. Дневникът му е изключително подробен и подреден до степен, че неволно опознаваш притежателя му, разбираш за навиците му, накъде летят мислите му, какви грижи го измъчват, какви надежди таи.


Сага за Балканската война
-20%
ТОП

Сага за Балканската война

10.40 лв. 13.00 лв. Без данък: 9.54 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.