Илия Стефанов

Илия Стефанов е роден в гр. Велес през 1970 г. След Освобождението заедно със семейството си напуска останалата поробена Македония и се преселва в Княжеството България. Постъпва във Военното училище. Получава офицерско звание, но е освободен от служба поради участие в македонското движение – с риск за живота си пренася оръжие за нелегалните борци за свобода в Османската империя. Жени се и работи като контрольор в Българската земеделска каса, клон Русе. Дава принос и за кооперативното дело. Повлиян от социалистическите идеи, влиза в социалдемократическата организация в града, но закратко. Решаващо значение за него придобива запознанството му с идеите на Л. Н. Толстой. По собствен път стига и до вегетарианството. Участва във войните в началото на XX век, от които излиза пречистен. Убеждението му във величието на Л. Н. Толстой и правотата на неговите идеи става безусловно, преживяно и подкрепено от личния житейски опит и съдба. Според него нищо, дори най-благородни цели, не може да оправдае насилието. 

Илия Стефанов е един от основателите на Българския вегетариански съюз (1914) и е член на Управителния съвет на Вегетарианското коопаративно дружество (1919). В средата на 20-те години заедно със съпругата си Райна Манушова-Стефанова публикуват книгата „Българска вегетарианска кухня“, вероятно първо по рода си издание у нас.


Живот в духа
-20%
ТОП

Живот в духа

9.60 лв. 12.00 лв. Без данък: 8.81 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.