Пътища към блаженството

ТОП
  • Джоузеф Камбъл
  • Автор:  Джоузеф Камбъл
  • Година: 14-03-2006
  • Наличност:  Изчерпано
  • Код на продукта:  245-01
  • SKU: 16.0093
  • ISBN: 954-321-211-2

13.00 лв.
  • Без данък: 11.93 лв.
   


Доставка

До офис на куриер 4,00 лв.

До личен адрес 6,00 лв.

Провери своята поръчка

Обади ни се: 0888 465 635

Е-книги

За да изтеглите и четете е-книги от сайта на "Изток-Запад", се нуждаете от програмата Adobe Digital Editions, както и от регистрация в сайта на Adobe.

Електронните книги в нашия сайт не са съвместими с Kindle устройства и не подлежат на конвертиране.

Повече информация за е-книгите на „Изток-Запад“

Описание

Книгата обединява непубликувани досега текстове на големия познавач на световните митологии, в които се развива идеята за мита като инструмент за подпомагане и разбиране на психическото израстване на индивида – това, което той нарича четвъртата или психологическата функция на мита.

Има една поговорка на санскрит: трите аспекта на мисълта, които сочат най-далеч, към ръба на бездната на трансцендентното, са сат, чит и ананда: битие, съзнание и блаженство. Можете да наречете трансцендентното празнота или пълнота – все едно е, защото то е отвъд всякакви слова. Можем да говорим само за онова, което се намира от отсамната страна на трансцендентността. Проблемът е да отворим словата, да отворим думите така, че да сочат отвъд самите себе си. Те постоянно ще изолират, ще закриват преживяването чрез своята непрозрачност. Ала все пак тези три понятия ще ви доведат най-близо до празнотата: сат-чит-ананда. Битие, съзнание и блаженство.

Не зная какво е битие. Не зная какво е съзнание. Затова пък зная какво е блаженство: дълбокото чувство, че присъстваш и правиш онова, което неминуемо трябва да правиш, за да бъдеш самия себе си. Ако можеш да се държиш здраво за това, вече си на ръба на трансцендентното.

Идеята е да намерите собствения си път към блаженството.УВОД

Неотдавна говорих пред група слушатели в института „Есълън“ в Калифорния. Повечето бяха жени и живо се интересуваха дали в класическите митове могат да се открият ролеви модели за жени, които се опитват да служат като военни, администратори или други подобни в съвременния живот – а такива модели няма. Така възникна въпросът дали митичните фигури трябва да служат като ролеви модели изобщо.

Бих казал, че независимо дали трябва, или не трябва, митовете на дадено общество в типичния случай наистина предоставят на това общество ролеви модели за определен период от време. Митичният образ всъщност показва начина, по който космическата енергия се проявява във времето, и тъй като времената се менят, променят се и формите на проявление.

Както казах на слушателите си, боговете представляват онези покровителстващи сили, които ви подкре­пят в областта на вашето занятие. Чрез размисъл над божествата човек получава един вид стабилизираща сила, която го облича в ролята, представлявана от конкретното божество. Има божества-покровители на земеделието, на войната и тъй нататък. В нашата класическа традиция няма божество-покровител на жената в областта на бизнеса, действието, военното дело и прочие. Атина е покровителка на воините, ала тя самата не е воин. Що се отнася до Артемида, макар и да е ловджийка, тя всъщност олицетворява преобразяващата сила на богинята, на природата, а не някакво занятие в обществената сфера. Какво би могла да научи една делова жена от Артемида?

За автора

Джоузеф Камбъл

Джоузеф Камбъл

Джоузеф Камбъл (1904–1987) е американски професор, писател, редактор и оратор. Текстовете му са главно в областта на сравнителната митология (Comparative Mythology), насочени към пространствата на мит... Виж повече

Тагове: Духовни учения, Самопознание и самопомощ, Митология, Езотерика

Спецификация
Година 14-03-2006
Страници 296
Размери 130/200 мм
Тегло 0.39 кг
Подвързия Твърда корица
Жанр Духовни учения, Самопознание и самопомощ, Митология, Езотерика

Този продукт няма отзиви.

Напишете отзив
Защитен код

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Истории в помощ на най-малките (и техните родители)

07/05/2024

Да пораснеш с книжкаВсеки пораснал книгоман знае, че книгите са приятели, на които може да се разчита. Те са много ..

Търси се книгата с най-интересна идея…

23/04/2024

Скъпи читатели, отбелязваме Световния ден на книгата с празнична инициатива за книгомани. Участвайте в дискусионнат..

Една от най-красиво написаните книги: „Магистрала Линкълн“ (ревю)

19/01/2024

„Някои книги са страхотни поради прекрасната история, други са страхотни поради думите, които се използват, за да р..

За живота, пълен с вяра

21/12/2023

„Детето, което сънува звезда“ (разказ от Чарлз Дикенс)Някога едно дете често се разхождало насам-натам и си мислело..