Хокусай

Хокусай

Кацушика Хокусай (1760–1849) е японски художник, гравьор и автор на укийо-е от периода Едо. Творчеството му е повлияно от Сесшу Тойо, както и от китайското изобразително изкуство.

Хокусай е най-известен с поредицата печатни графики „Тридесет и шест изгледа към Фуджи“, включваща неговия шедьовър „Голямата вълна край Канагава“. Макар и по-ранните му работи да са значими, именно с тази поредица той получава широко признание както в Япония, така и по света. Тя оказва съществено влияние върху европейското изкуство.

Роден е на 23 септември 1760 в занаятчийско семейство в района Кацушика на град Едо (днес Токио), столицата на шогуните Токугава. Рожденото му име е Токитаро – „таро“, защото е първи син, и „токи“, за да се подчертае, че е дошъл на белия свят в годината на дракона. През своя живот той използва най-малко 30 различни имена. Макар използването на различни имена да е обичайно за японските художници през този период, броят на имената, използвани от Хокусай, е значително по-голям от този при всеки друг по-значим художник. Промените в имената му са толкова чести, а и обикновено са свързани с промяна в стила му, поради което често се използват за периодизацията на живота на Хокусай.

Предполага се, че бащата на Токитаро е Накаджима Исе, майстор на огледала, който работи за шогуните. Баща му не прави Токитаро свой наследник, така че е възможно майка му да е конкубина. Токитаро започва да рисува около шестгодишен, може би учейки се от бащата, чиято работа включва и рисуването на украса по контура на огледалата.

Когато е на 12 години, Токитаро е изпратен от баща си да работи в книжарница и библиотека – разпространена в тогавашните японски градове институция, където представители на средните и висшите класи се забавляват с четенето на книги, отпечатани с дървени заготовки. На 14 години Токитаро става чирак на гравьор на дърво, при когото работи до осемнадесетата си година. След това е приет в ателието на Кацукава Шуншо, автор на укийо-е, характерен японски жанр рисунки и печатни графики. Основен сюжет в укийо-е на художници като Шуншо са портрети на придворни и актьори от театъра кабуки, популярен в японските градове по това време.

След година работа при Шуншо, Токитаро за пръв път променя името си – неговият учител го нарича Шунро. Под това име той публикува първите си печатни графики, поредица рисунки на актьори от кабуки, издадена през 1779 година. През следващите години той работи в ателието на Шуншо и се жени за първата си съпруга.27 шедьовъра
27 шедьовъра-foto2
27 шедьовъра-foto3
-20%
ТОП

7.20 лв. 9.00 лв. Без данък: 6.61 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.