„Оцелелите“ – да изразиш неизразимото, ревю

„Оцелелите“ съдържа над 200 рисунки, които са дело на хора, преживели атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки. Те са подбрани от над 3600 изображения, създадени след призив на японски телевизионен канал оцелелите от ядрената катастрофа да нарисуват спомените си. Илюстрациите са създавани в периода 1974–2002 г.  Идеята за книгата възниква, след като около 200 от изображенията са представени в изложби във френските градове Каркасон, Париж и Гренобъл. 

   

Книгата съдържа и въвеждащи и обяснителни текстове към илюстрациите.  Сред авторите на текстове са изтъкнати културни дейци като професор Бернар Есмен и Микаел Люкен, професор по културна история на Япония. 

„Тези коментари – благороден и убедителен урок по осмислено съпреживяване  – показват, че наред с погледа „отвътре“, погледът „отвън“ може да изиграе съществена роля за разбирането на една „локална“ трагедия. Така тя получава общочовешки измерения и кара всеки, който е съпричастен с жертвите в Япония, да се чувства и като хибакуша“ – пише проф. Стоян Атанасов в предговора към българското издание.

Дистанцията във времето между бомбардировките и създаването на рисунките позволява осмисляне на дълбоките травми, нанесени върху психиката и физиката на оцелелите. „Говорим ли за Хирошима и Нагасаки, добре е да се отърсим от единствената представа, колкото и да е впечатляваща тя, за мигновено унищожени градове и за тела, изпаряващи се от температурата на радиацията. Ядрените експлозии причиняват страдания, които могат да продължават десетилетия“ – пише Люкен в книгата. Макар много от рисунките да не са дело на професионални художници, успяват да пренесат страданието и страха от действителността върху белия лист. 

Тези рисунки са външен израз на вътрешното страдание.  Показател за това, че дори душевно и физически да сме раздирани от болка, сме длъжни да продължим да живеем. 

Понякога е трудно да усетим връзката между съдбата на стотици хиляди японци и собственото си битие. Но тези рисунки са хуманен израз на едно нехуманно страдание. Карат ни да преразгледаме историческите факти, така че да виждаме отвъд статистиката и да направим и невъзможното това да не се повтори. 
Коментар

Защитен код


Препоръчани книги

Оцелелите
Оцелелите-foto2
Оцелелите-foto3
-20%
ТОП

Оцелелите

31.20 лв. 39.00 лв. Без данък: 28.62 лв.


Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.