Хенри Хазлит

Хенри Хазлит

Хенри Стюарт Хазлит (1894–1993) е американски журналист, който пише за бизнес и икономика за вестници като "Уол Стрийт Джърнал", "Нейшън", "Американ Меркюри", "Нюзуийк" и "Ню Йорк Таймс". Той е масово цитиран както в либералните, така и в консервативните кръгове.

Хенри Хазлит е роден във Филаделфия, Пенсилвания, но е израснал в Бруклин, Ню Йорк. Той е потомък на британския есеист Уилям Хазлит, но е израснал в относителна бедност, а баща му умира, когато Халит е едва бебе. Идоли от ранните му години са Хърбърт Спенсър и Уилям Джеймс, а първата му амбиция е за академична кариера в психологията и философията. Той посещава градския колеж в Ню Йорк, но за малко прекъсва, за да подкрепи финансово своята овдовяла за втори път майка.

Хазлит започва кариерата си в "Уол Стрийт Джърнал" като секретар на изпълнителния редактор, още като тийнейджър и започва да се интересува от икономика, докато работи там. Неговите проучвания го водят към книгата "Общото чувство за политическа икономика" от Филип Уикстийд, а по-късно казва, че това е първото четиво, което му оказва "огромно влияние" по темата. Хазлит публикува първата си книга на 21-годишна възраст.


Икономиката в един урок
-20%
ТОП

Икономиката в един урок

8.00 лв. 10.00 лв. Без данък: 7.34 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.