Хауърд Гарднър

Хауърд Гарднър

Хауърд Ърл Гарднър (роден на 11 юли 1943 г.) е американски психолог на развитието и професор по когнитивно познание и развитие в Харвардското университетско училище за образование. Един от водещите учени на нашето време, той изнася лекции по цял свят. Носител е на многобройни престижни награди.

Гарднър е написал стотици научни статии и тридесет книги, преведени на повече от тридесет езика. Той е най-известен с теорията си за многобройните интелигентности.

Хауърд Ърл Гарднър е роден на 11 юли 1943 г. в Скрантън, Пенсилвания, в семейството на Ралф Гарднър и Хелд, германско-еврейски имигранти, избягали от Германия преди Втората световна война.

Гарднър се описва като "дете, което изпитва голямо удоволствие да свири на пиано". Въпреки че Гарднър никога не е ставал професионален пианист, той преподава пиано от 1958 до 1969 г.

Гарднър завършва Харвардския университет през 1965 г. с отлична оценка по социология. Той продължава следването си, докато не получава докторат по психология на развитието в Харвард и започва да работи с психолозите Роджър Браун, Джером Брюнер и философа Нелсън Гудман.

По време на следдипломната си квалификация активно общува с Норман Гешвинд в Болница за ветерани в Бостън и продължава работата си там още 20 години. Гарднър започва да преподава в Харвардското университетско училище през 1986 г. От 1995 г. насам голяма част от работата му се фокусира върху проекта "ГудУорк" (GoodWork), който насърчава върховите постижения, етиката и ангажираността в работата и извън нея.
Множеството интелигентности
ТОП

Множеството интелигентности...

17.00 лв.Без данък: 14.17 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Чуй гласа на природата с новите музикални книги от Изток-Запад!

12/07/2019

Искате ли да се разходите в джунглата? Да чуете как реве ягуарът, да послушате песента на райскат..

Включи се в лятната ни игра и спечели чудна награда!

26/06/2019

Препоръчай книга, издадена от „Изток-Запад“, която би избрал за почивката си, и можеш да спечелиш ваучер на с..

На един клик от книгите!

14/06/2019

Бърз, удобен, функционален - това е новият сайт на издателство „Изток-Запад“. Създадохме го с любовта и о..

Вашите топ 10 на Пролетния базар на книгата

03/06/2019

Скъпи приятели,благодарение на вас отново имахме един чудесен панаир на книгата, където вашия ентусиазъм ни зап..