Герд Гигеренцер

Герд  Гигеренцер

Герд Гигеренцер (роден на 3 септември 1947 г., Уолърсдорф, Германия) е немски психолог, който изучава използването на ограничена рационалност и евристика при вземането на решения. Гигеренцер в момента е директор на Центъра за адаптивно поведение и познание (ABC) в Института за човешко развитие "Макс Планк" и директор на Центъра за рискова грамотност "Хардинг" в Берлин, Германия.

Гигеренцер изследва как хората правят изводи за техния свят с ограниченото време и знание, с които разполагат. Той смята, че в един несигурен свят теорията на вероятностите не е достатъчно достоверно обясняние на реалността. Гигеренцер концептуализира рационалните решения по отношение на адаптивния набор от инструменти (репертоара на евристиката, който индивидът или институцията има) и изследва възможните евристични методи. Евристиката се отнася до методи за решаване на проблеми, учене или правене на заключения, базирани на опит, но не е гарантирано че тези методи са оптимални или перфектни те са просто начин за достигане на извод по по-бърз начин. Евристичните методи сe използват за ускоряване процеса на намиране на добро решение, където подробно проучване е непрактично. Примери за този метод включват използване на предположение, базирано на знания, интуитивно съждение, здрав разум, стереотипи или профили за достигане до извод.

Гигеренцер твърди, че евристиката не е ирационална и винаги е най-добра при оптимизация или решаване на даден проблем. Изследванията му са идентифицирали ситуации, в които "по-малко е повече" т.е. когато евристиката прави по-точни решения с по-малко усилия. Това противоречи на традиционния възглед, че повече информация винаги е по-добра или поне никога не може да навреди, ако е безплатна.Гласът на интуицията
ТОП

Гласът на интуицията

14.00 лв.Без данък: 11.67 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Чуй гласа на природата с новите музикални книги от Изток-Запад!

12/07/2019

Искате ли да се разходите в джунглата? Да чуете как реве ягуарът, да послушате песента на райскат..

Включи се в лятната ни игра и спечели чудна награда!

26/06/2019

Препоръчай книга, издадена от „Изток-Запад“, която би избрал за почивката си, и можеш да спечелиш ваучер на с..

На един клик от книгите!

14/06/2019

Бърз, удобен, функционален - това е новият сайт на издателство „Изток-Запад“. Създадохме го с любовта и о..

Вашите топ 10 на Пролетния базар на книгата

03/06/2019

Скъпи приятели,благодарение на вас отново имахме един чудесен панаир на книгата, където вашия ентусиазъм ни зап..