Герд Гигеренцер

Герд  Гигеренцер

Герд Гигеренцер (роден на 3 септември 1947 г., Уолърсдорф, Германия) е немски психолог, който изучава използването на ограничена рационалност и евристика при вземането на решения. Гигеренцер в момента е директор на Центъра за адаптивно поведение и познание (ABC) в Института за човешко развитие "Макс Планк" и директор на Центъра за рискова грамотност "Хардинг" в Берлин, Германия.

Гигеренцер изследва как хората правят изводи за техния свят с ограниченото време и знание, с които разполагат. Той смята, че в един несигурен свят теорията на вероятностите не е достатъчно достоверно обясняние на реалността. Гигеренцер концептуализира рационалните решения по отношение на адаптивния набор от инструменти (репертоара на евристиката, който индивидът или институцията има) и изследва възможните евристични методи. Евристиката се отнася до методи за решаване на проблеми, учене или правене на заключения, базирани на опит, но не е гарантирано че тези методи са оптимални или перфектни те са просто начин за достигане на извод по по-бърз начин. Евристичните методи сe използват за ускоряване процеса на намиране на добро решение, където подробно проучване е непрактично. Примери за този метод включват използване на предположение, базирано на знания, интуитивно съждение, здрав разум, стереотипи или профили за достигане до извод.

Гигеренцер твърди, че евристиката не е ирационална и винаги е най-добра при оптимизация или решаване на даден проблем. Изследванията му са идентифицирали ситуации, в които "по-малко е повече" т.е. когато евристиката прави по-точни решения с по-малко усилия. Това противоречи на традиционния възглед, че повече информация винаги е по-добра или поне никога не може да навреди, ако е безплатна.


Гласът на интуицията
ТОП

14.00 лв.Без данък: 12.84 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.