Франк Б. Линдърман

Франк Б. Линдърман

Франк Бърд Лидърман (1869–1938) е писател, политик, защитник на правата на индианците и етнограф, пребивавал през по-голямата част от живота си в щата Монтана.

Роден е в Кливланд, Охайо. След като завършва колеж се мести в Монтана през 1885 г. едва на шестнадесетгодишна възраст. Линдърмън отива на брега на езерото Флатхед, където се приобщава към индианската общност, започва да учи езика им и да живее заедно с местните индианци. За да ги опознае по-добре, той усвоява жестомимичния език, което по-късно му носи и името Говорещият със знаци.

Около 1900 г. се премества в Шеридан, Монтана, където работи различни неща - като анализатор, продавач на мебели и репортер вестник. Лидърман служи в държавната законодателна власт като представител от окръг Мадисън, Монтана от 1903 до 1905 г. Чрез своята работа през 1916 г. успява да озакони индианския резерват "Роки бойс".


Вождът Многото Подвизи
-20%
ТОП

Вождът Многото Подвизи

12.00 лв. 15.00 лв. Без данък: 11.01 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.