Франк Б. Линдърман

Франк Б. Линдърман

Франк Бърд Лидърман (1869–1938) е писател, политик, защитник на правата на индианците и етнограф, пребивавал през по-голямата част от живота си в щата Монтана.

Роден е в Кливланд, Охайо. След като завършва колеж се мести в Монтана през 1885 г. едва на шестнадесетгодишна възраст. Линдърмън отива на брега на езерото Флатхед, където се приобщава към индианската общност, започва да учи езика им и да живее заедно с местните индианци. За да ги опознае по-добре, той усвоява жестомимичния език, което по-късно му носи и името Говорещият със знаци.

Около 1900 г. се премества в Шеридан, Монтана, където работи различни неща - като анализатор, продавач на мебели и репортер вестник. Лидърман служи в държавната законодателна власт като представител от окръг Мадисън, Монтана от 1903 до 1905 г. Чрез своята работа през 1916 г. успява да озакони индианския резерват "Роки бойс".


Вождът Многото Подвизи
ТОП

Вождът Многото Подвизи

15.00 лв.Без данък: 13.76 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.