Филотей Кокин

Филотей Кокин

Филотей I Кокин (1300–1379) е православен духовник от XIV век, вселенски патриарх в Константинопол от 1353 до 1355 година и втори път от от 1364 до 1376 година. Филотей е виден привърженик на Йоан VI Кантакузин и последовател на Григорий Палама. По време на втория си патриархат в 1368 година канонизира Палама за светец. Многобройните му богословски, литургични и канонически произведения са широко популярни не само във Византийската империя, но и в славянския православен свят. Филотей е автор на диатаксите на Божествената литургия и Всенощното бдение.

Роден е със светското име Фока (Φωκάς) около 1300 година във втория по големина град на Византийската империя Солун. Майка му е приела християнството еврейка. Получава отлично образование. Замонашва се в Синайския манастир, а по-късно се мести на Света гора, първоначално във Ватопедския манастир, а след това във Великата Лавра, където става игумен. Става привърженик на исихазма и приятел на Григорий Палама.


За Таворската светлина
-20%
ТОП

За Таворската светлина

12.80 лв. 16.00 лв. Без данък: 11.74 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.