Филип Щърбанов, Найден Дринов и др.

Филип Щърбанов, Найден Дринов и др.

Филип Стефанов Щърбанов е български революционер.

Роден е на 10 септември 1841 г. в град Панагюрище. Взема участие в борбата за независима църква. През 1865 г. помага за основаване на читалището в родния му град. През 1871 г. става член на Панагюрския революционен комитет, а през 1876 г. е заместник-кмет на града. Взема участие в подготовката на Априлското въстание, а след неговото избухване се включва в боевете. Членува в Привременното правителство на Панагюрище по време на въстанието. След края на въстанието е арестуван и лежи в затворите в Пазарджик и Пловдив, а след това заминава за Сърбия. От 1879 до 1880 г. е ковчежник в Панагюрище, а между 1880 и 1885 в Пловдив. Член е на Панагюрски революционен комитет, който подготвя Съединението на Източна Румелия с Княжество България. Бил е народен представител в 3 и 4 ВНС и 5 и 6 ОНС.

Умира през 1904 г. в София.


Найден Стоянов Дринов е български революционер, активен участник в подготовката и провеждането на Априлското въстание в IV-ти революционен окръг. Член на Военния съвет (Привременно правителство) в Панагюрище по време на въстанието. Брат на Марин Дринов.

Заедно с брат си Пейо е съдържател на хан в Панагюрище. Многократно приютява Васил Левски при посещенията му в града. Съосновава местния революционен комитет през 1871. В подготовката на въстанието е водещ член на революционния комитет и отговаря за бунтовническата кореспонденция и други организационни дейности.

След потушаване на въстанието е арестуван, бива многократно тежко измъчван и лежи в затвори в Пазарджик и Пловдив. Осъден е на смърт, но присъдата не е изпълнена поради идването на чуждестранни наблюдатели. Не е освободен при общата амнистия през лятото на 1876, а едва няколко месеца по-късно.

След Освобождението, през 1880 г. е назначен за първи съдия в Ихтиман, въпреки че няма формално правно образование. По-късно работи и като адвокат в града си. Бил е общински съветник и кмет на Панагюрище.Спомени за бунтовното време 1876 година
-20%
ТОП

Спомени за бунтовното време 1876 година...

12.00 лв. 15.00 лв. Без данък: 11.01 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.