Филип Капло

Филип Капло

Филип Капло (19122004) е дзен будистки учител в традицията "Санбо Киодан", смесица между японските школи Сото и Риндзай - двете основни разклонения на дзен.

Капло е роден в Ню Хейвън, Кънектикът. Като тийнейджър работи като счетоводител. За кратко изучава право, а по-късно става правен репортер. През 1945 г. е главен репортер на съюзническия съд за "Процеса срещу големите военни престъпници пред Международния военен трибунал", който осъжда лидерите на нацистка Германия. Това е първият от сериите, известни като Нюрнбергските процеси.

По-късно Капло отразява Международния военен трибунал за Далечния изток, известен още като Токийски международен трибунал. Докато е в Япония се заинтригува и бива силно привлечен от дзен будизма. По време на трибунала той се запознал с Карлфрид Граф Дюркхайм, а след това и със затворник от "Слагамо", който препоръчва на Капло да присъства на неофициални лекции върху дзен будизма. През 1953 г. Капло официално се установява в Япония, за да търси дълбоката истина на Дзен.

Първоначално се обучава със Соен Накагава, а след това строго с Дайун Харада в храма Хошин-джи. По-късно става ученик на Хакуун Ясутани, самият наследник на Дхарма от Харада. След 13-годишно обучение Капло е ръкоположен от Ясутани през 1965 г. и получава разрешение да преподава.


Трите стълба на дзен
ТОП

Трите стълба на дзен

20.00 лв.Без данък: 16.67 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.

На фокус

Чуй гласа на природата с новите музикални книги от Изток-Запад!

12/07/2019

Искате ли да се разходите в джунглата? Да чуете как реве ягуарът, да послушате песента на райскат..

Включи се в лятната ни игра и спечели чудна награда!

26/06/2019

Препоръчай книга, издадена от „Изток-Запад“, която би избрал за почивката си, и можеш да спечелиш ваучер на с..

На един клик от книгите!

14/06/2019

Бърз, удобен, функционален - това е новият сайт на издателство „Изток-Запад“. Създадохме го с любовта и о..

Вашите топ 10 на Пролетния базар на книгата

03/06/2019

Скъпи приятели,благодарение на вас отново имахме един чудесен панаир на книгата, където вашия ентусиазъм ни зап..