Евгений Теодоров

Евгений Теодоров

Евгений К. Теодоров е български учен и писател, е роден на 22.12.1903 г. в град Враца, където по това време учителстват родителите му - Константин Теодоров и Зоя Попова. Брат на композитора Любен Тодоров. Баща му завършва Художествената академия с първия й випуск и след 1908 г., когато семейството им се установява във Варна, е дългогодишен учител по рисуване в Девическата гимназия. Майка му няколко години е била първа солистка в хор „Гусла” на Добри Христов. Завършва Първа мъжка гимназия (1922) и търговска академия (1925) във Варна (ВТУ, сега Икономически университет - Варна), немска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски” (1931). Специализира немска и славянска филология в Мюнхенския университет, завършва специализацията си с докторат (1938). Дисертационният му труд „Немски влияния върху Пенчо Славейков” излиза като монография в Лайпциг, Германия през 1939 г.

Той е един от най-изтъкнатите български фолклористи. Най-многостранно обосновава хипотезата за местоположението на търсената гробница на кан Омуртаг, която повече от век вълнува умовете на учени и на широк кръг интересуващи се, макар че този въпрос все още е неразрешена загадка. Е. Теодоров включва в комплексния си анализ изследвания върху преданията, легендите, обичаите и вярванията на алианското население в Североизточна България. Той показва, че Демир баба е богат фолклорен образ, съхранил културно-исторически пластове от различни епохи.

Умира на 09.04.1980 г.


Граматика на немския език
ТОП

Граматика на немския език...

12.00 лв.Без данък: 11.01 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.