Етиен Дьо Ла Боеси

Етиен Дьо Ла Боеси

Етиен или Естиен Дьо Ла Боеси (1530 - 1563) е френски съдия, писател и "основател на съвременната политическа философия във Франция". Той е най-добре запомнен като великият и близък приятел на изтъкнатия есеист Мишел дьо Монтен, едно от най-забележителните приятелства в историята.

Ла Боеси е родена в Сарлат, в Перигорския регион на югозападна Франция, през 1530 г., в аристократично семейство. Баща му е бил кралски служител в региона Перигор, а майка му е сестрата на президента на парламента на Бордо (събрание на адвокатите). Осиротял от ранна възраст, той е възпитан от чичо си и получава правното си образование от uниверситета в Орлеан през 1553 г. Неговите велики пророчески способности спечелват на Ла Боеси назначаване в кралския парламент още след завършването му, въпреки че е под минималната възраст за поста. Там той преследва отлична кариера като съдия и дипломатически преговарящ до ненавременната си смърт през 1563 г., на тридесет и две години.

Ла Боеси също е отличен поет и хуманист, превеждащ Ксенофон и Плутарх, и е тясно свързан с водещата млада група поети, сред които Пиер Ронсар, Жан Дорат и Жан-Антоан де Байф.

Той е служил заедно с Монтен в парламента на Бордо и е увековечен в есето му "За приятелството".


Разсъждение за доброволното робство
ТОП

Разсъждение за доброволното робство

10.00 лв.Без данък: 9.17 лв.

Показани 1 от 1 | 1 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.