Едгар Райс Бъроуз

Едгар Райс Бъроуз

Едгар Райс Бъроуз (1875–1950) е американски писател, най-известен със създадените от него истории за Тарзан и Джон Картър.

Едгар Райс Бъроуз е роден на 1 септември 1875 година в Чикаго, в семейство на ветеран от гражданската война (служител на армията на Северния съюз), който след войната се превръща в преуспяващ бизнесмен. Едгар е четвъртото дете в семейството. Двамата му по-големи братя са завършили Йейл, а самият той е изпратен в училище "Браун", след което се записва в Мичиганската военна академия.

До 1911 г., след седем години на ниски заплати като търговец на моливи, Бъроуз започва да пише фикция. По това вече има две деца. През този период има много свободно време и започва да чете списания за фантастика. Но своята кариера на световноизвестен писател Е. Р. Бъроуз прави преди всичко като литературен баща на един герой, който вече няколко десетилетия не слиза от филмовия екран и от страниците на непрекъснато преиздаваните романи, брошури и комикси едва ли не на всички езици по света. Този герой на Бъроуз се появява на бял свят още преди Първата световна война — през 1912 г. Първата книжка от дългата поредица романи е „Тарзан — храненикът на маймуните“. Тя поставя началото на разказите за все по-нови и все по-фантастични приключения на момчето, отгледано и възпитано от маймуните в джунглата, което постепенно се превръща във великолепен мъж, притежаващ много от качествата на истински супермен. Приключенията на Тарзан умножавали както самия Бъроуз, така и многобройните му подражатели, сред които и много автори на комикси, което станало причина за множество съдебни процеси за авторско право. Все нови и нови сценаристи и режисьори включвали в своите творчески планове ту един, ту друг от романите за Тарзан. Тази главоломна кариера на Тарзан, и по-точно нейният, холивудски вариант, оставила в сянка и изтикала на заден план един друг персонаж на Бъроуз — капитан Картър, преживял своите не по-малко интересни приключения не в екзотичната африканска джунгла, а извън Земята — на планетата Марс, населена с разумни същества.Земя, забравена от времето
-20%
НОВО

Земя, забравена от времето...

13.60 лв. 17.00 лв. Без данък: 12.48 лв.

Тарзан. Том 1
Тарзан. Том 1-foto2
Тарзан. Том 1-foto3
Тарзан. Том 1-foto4
-20%
ТОП

Тарзан. Том 1

19.20 лв. 24.00 лв. Без данък: 17.62 лв.

Показани 1 от 2 | 2 (1 Страници)

Записване за бюлетин

При записване се съгласявате с обработката на личните ви данни единствено за маркетингови цели. Повече на Политика за защита на личните данни.